Család

Obszcén rajzot tett a kapura, így üzent a Pankotai Lilitől elhatárolódó igazgatónak

Mint írja posztjában az igazgató, a keresztény értékekkel nem összeegyeztethető dolgoktól, tartalmaktól elhatárolódik.
2022. Október 24.
diákok szülők tüntettek
Tiltakoztak a szülők is Nyitókép: Getty Images

Október 23-án ismét emberek tízezrei vonultak utcára Budapesten és az ország más pontjain, hogy tüntetéssel fejezzék ki szolidaritásukat a jobb oktatásért küzdő pedagógusokkal, diákokkal. A tömeg a Kálvin tértől vonult a Műegyetem rakpartra, ahol egy végzős diák, Pankotai Lili is slamelt.

Az általa előadott slam már 6 hónapja fent van a Youtube-on, egy idén márciusi, Pécsett rendezett Slam Poetry versenyen 3. helyezést ért el vele. A noÁr mozgalom rábukkant a videóra, és felkérte a lányt, hogy mondja el a vasárnapi eseményen a tömeg előtt. Szövege valóban aktuális, a Jövő címet viseli.

 

Volt csúnya szó szép számban a szövegben, ami sokaknál kiverte a biztosítékot: támadás indult a social felületeken a lány és családja ellen. Elindult a lavina: kommentháború bontakozott ki a kritikusok és a lány mellett kiállók között.

Lili iskolája, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma is elhatárolódott a lánytól:

A NoÁr mozgalom Facebook-oldalán egy dühös reakcióposzt jelent meg Nyisztor Zsolt igazgató fenti, elutasító bejegyzése apropóján:

„Ez a slam bizonyítja a jövő generációjának bátorságát, tántoríthatatlanságát és dühét. Nem, nem a káromkodások miatt. A káromkodás az eszköz, amivel aláhúzzuk a mondandónkat. (…) Itt a tartalom a fontos. Egy generáció megállíthatatlanul küzd az oktatás, a pedagógusok és a saját jövőjükért. Lili élt a szabad véleménynyilvánítás jogával. Pont. Ha ezért retorzió éri, akkor számoljon velünk. Mert nem fogjuk némán nézni.” 
 
Másnál sem aratott sikert a gimnázium igazgatójának elhatárolódása Lili politikai kiállásától. Ahogy azt a PÉCS aktuál megírta: egy péniszt ábrázoló szöveget biggyesztett ki valaki a középiskola kapujára, hogy kifejezze nemtetszését az intézményvezető megnyilvánulása kapcsán.