Terhesség

Szomszédunkban tüntetnek a szülészeti erőszak ellen

Több tüntetés is volt Szerbiában a múlt héten, miután egy édesanya újszülött babáját szülészeti erőszak miatt veszíthette el.
2024. Január 25.
(Kép forrása: Getty Images)

Szörnyű történet rázott meg minden érző embert: a szerbiai Marica Mihajlović azt állítja, hogy a Sremska Mitrovica-i kórházban szülést vezető orvos, ráugrott a hasára, valamint roma mivolta miatt sértegette őt, mialatt vajúdott – írja a Daily Mail alapján a Telex.

A Daily Mail beszámolója alapján a lap azt írta, hogy az újszülött később életét veszítette, az orvos jogosultságait pedig felfüggesztették, és őrizetbe vették őt veszélyeztetés miatt. Mihajlović azt mondta, hogy a boncolási jegyzőkönyv szerint a baba erőszakos szülés következtében halt meg; fejsérülést szenvedett.

Jogvédők most azt követelik, hogy tegyék lehetővé a nők számára szabadon választható kísérők jelenlétét a szüléseknél Szerbia-szerte.

A megrázó eset után számos, a nőgyógyászati beavatkozások során elkövetett bántalmazásokról szóló hasonló beszámoló került ki a közösségi médiába, a szülészeti erőszakkal szemben pedig tüntetéseket szerveznek.

A szerb egészségügyi miniszter, Danica Grujičić úgy nyilatkozott, hogy „a szülészeti erőszak megengedhetetlen (…)”, és arról is beszélt, hogy dolgozni fognak a kollégák további oktatásán.

A szülés valóban egy kiszolgáltatott helyzet, ahol nincs bent feltétlenül kísérő a kismamákkal, aki egyfajta kontroll is lehet. Természetesen nem lehet általánosítani, de sok magyar nő is beszámol az őt ért negatív élményekről (még ha az ilyen szélsőséges tragédiák szerencsére ritkák is). A Gyerekszoba.hu-n is közzétett Hoztam e világra szüléssel foglalkozó videósorozatban is több édesanya osztotta meg saját történetét, többen éltek meg és élnek át azóta is egyfajta megfosztottság-élményt a nem megfelelő bánásmód, az önállóság és döntési jog elvétele miatt.