Terhesség

10 dolog, amibe beleszólhatsz a szülőszobán

Ha felkészülsz, és közlöd az igényeid, nagyobb esélyed lesz, hogy úgy szülj, ahogy neked a legjobb.
2011. Október 01.

Talán nincs is minden kismama tudatában annak, hányféle részletre, apróságra gondolhatna a szüléssel kapcsolatban, és pontosan milyen részletekre kellene kiterjednie a tervnek. Íme a fő szempontok, amelyekről érdeklődni, gondolkodni és dönteni érdemes:

1. Hol, mikor?

A szülés várható időpontja, a választott kórház, orvos, szülésznő (mit szeretne abban az esetben, ha a választott szakember nem elérhető)

2. Kivel?

Kísérők a vajúdás és a szülés alatt (partner, dúla, barátnő, rokon)

3. Előkészítés, felvétel

Szabad-e saját ruhát viselni, fontos-e egyáltalán számunkra, beöntést, borotválást szeretnénk-e, milyenek tisztálkodási lehetőségek. Érdemes rákérdezni, hogy kitölthetjük-e előre, otthon a felvételi adatlapot, vagy legalább egyes részeit, elolvashatjuk-e a beleegyező nyilatkozatot előre, nyugalomban, még fájások nélkül. Egyáltalán nem lényegtelen, hogy tudtában vagyunk-e annak, mit írunk alá.

4. Vajúdás

Előreláthatóan hosszú órákat, akár egy egész napot is igénybe vesz majd. Gondoljuk meg, szeretnénk-e, ha partnerünk végig ott lenne, tisztázzuk, hogy adottak-e ehhez a körülmények. Mi az álláspontunk idegenek (orvostanhallgatók, szülésznőhallgatók, vendégek vagy más orvosok) jelenlétével kapcsolatban? Teljes zavartalanságot szeretnénk? Megoldható ez a választott kórházban? Igényt tarthatunk-e arra, hogy csak fogadott orvosunk, szülésznőnk végezzen belső vizsgálatokat? Várhatóan milyen gyakran fog ezekre sor kerülni?

Aki kontaktlencsét hord, említse meg ezt szülési tervében is, és tisztázza, meddig viselheti, muszáj-e kivenni például császármetszés esetén. Kérdezzünk rá, lehet-e enni, választhatjuk-e folyadékpótló infúzió helyett a rendszeres vízivás lehetőségét. Érdeklődjük meg, milyen körülmények (szövődmények) esetén kell végig feküdni, és jelezzük a tervben, ha sétálni, mozogni szeretnénk vajúdás közben. Érdeklődjük meg, szabadon váltogathatjuk-e a testhelyzeteket.

Ha a baba jól van, kérhetjük az állandó CTG helyett az óránkénti, félóránkénti ellenőrzést, valamint kérhetjük azt is, hogy a szülés menetébe mindaddig ne avatkozzanak bele (burokrepesztés, oxitocin-infúzió), amíg ez nem indokolt a magzat állapota miatt. Tisztázzuk előre, milyen a szülőszoba felszereltsége, ennek alapján esetleg választhatunk a szülőszobák között.

Jelezzük írásban, mi az, amit szívesen kipróbálnánk: szülőszék, szülősámli, kád, otthonos berendezésű szoba, matrac, nagyméretű gimnasztikai labda. Vajúdás közben olyan tárgyaknak is hasznát vehetjük, amelyek nem tartoznak a szülőszoba alapfelszereléséhez.

Írjuk le, mit szeretnénk magunkkal vinni, s kérdezzük meg, lehetséges-e (kispárna, vajúdás közben is nagyon hasznos szoptatós párna, ásványvíz, gyümölcslé, szendvicsek, gyümölcs, szőlőcukor, frissítőkendő, a meztelen újszülött betakarására alkalmas puha, meleg, tiszta takaró, kendő, kissapka, ez utóbbiakra az első két órában lesz szükség, amikor fontos a közvetlen testi kapcsolat a babával.)

5. Fájdalomcsillapítás

Választott kórházunkban milyen lehetőségek állnak a kismama rendelkezésére? EDA, a gyógyszeres fájdalomcsillapítás egyéb formái, kéjgáz belélegzése, homeopátia, akupresszúra, akupunktúra, fürdés, zuhanyozás, segítség a légzési technikában, lelki támogatás (sok kórházban pszichoprofilaxisnak nevezik), hipnózis, masszázs.

Érdemes részletes listát készíteni a lehetőségekről, és bejelölni azokat, amelyeket adott esetben szívesen igénybe vennénk. Különösen a gyógyszeres megoldások előnyeivel, hátrányaival hasznos előre megismerkedni. Kérdezzünk rá, hogy az adott szer mekkora mennyiségben jut át a méhlepényen, mennyi ideig tart a hatása, mennyi idő alatt bomlik le a magzat, illetve újszülött szervezetében, milyen mellékhatásokkal kell számolni. Kérhetjük azt is, hogy ne ajánljanak fel gyógyszeres fájdalomcsillapítást, hanem tartsuk fenn a jogot, hogy mi magunk kérjük, ha szükségét érezzük.

6. Kitolás

Egyes kórházakban kötelező szétszedett ágyon, kiszíjazott lábakkal, úgynevezett kőmetsző helyzetben szülni. Tisztázzuk, hogy választott kórházunkban van-e más lehetőség, illetve melyek azok a körülmények, amelyek ezt a pozíciót feltétlenül szükségessé teszik. Kérdezzünk rá az úgynevezett „nyomatásra” is: vajon nyomhatunk akkor, ha ennek szükségét érezzük, vagy ez az orvos, szülésznő felszólítására történik.

Van-e időhatára a kitolási szakasznak, vagy a beavatkozások a baba jóllététől függenek? Jelezzük, ha szeretnénk tükörrel megnézni és megsimogatni a baba fejét. Párunknak milyen szerepet szánunk? Vágja el a köldökzsinórt, legyen a fejünknél, menjen ki? Érdeklődjünk a gátmetszéssel kapcsolatos gyakorlatról, s jelezzük, ha szeretnénk gátvédelemmel, vágás nélkül szülni.

7. Szülés után közvetlenül

Abban az esetben, ha a baba jól van, kérjük, hogy fektessék a hasunkra, és ne vigyék el pár perc elteltével. A legjobb megoldás, ha két órán keresztül ott maradhat a baba ruha nélkül, de gondosan betakarva édesanyjánál, így akár többször is szophat, a szopás hatására az anya testében termelődő oxitocin segíti a méh mielőbbi összehúzódását.

Ha a szülés után beavatkozásra van szükség (varrás, a korábbi hegvonalak épségének ellenőrzése), akkor kérjük, hogy kísérőnk tarthassa testközelségben a babát, esetleg ő fürdethesse meg, ő öltöztethesse fel, ha nem maradhat meztelenül. Az egészséges újszülöttek elkülönítésére biztosan nincs szükség, a legbiztonságosabb megoldás az anya közvetlen közelsége. Ha a választott kórház gyakorlata eltér ettől, kérdezzünk rá, lehet-e módosítani ezen, és ennek melyek a konkrét feltételei. Jelezzük, hogy kérünk-e segítséget a szoptatásban. Az első alkalmak nagyon fontosak, aki még gyakorlatlan, jól teszi, ha tapasztaltabbtól kér támogatást.

8. Császármetszés

Térképezzük fel előre a rendelkezésre álló érzéstelenítési lehetőségeket, kérdezzünk rá az előnyökre, hátrányokra. Az altatást manapság csak vészhelyzetben alkalmazzák, ha nincs idő megvárni a gerincközeli érzéstelenítés hatásának beálltát. Kérhetjük párunk jelenlétét a műtőben? Tarthatja a babát, amíg a sebet összevarrják? Hol és mikor szoptathatunk először, ki segít benne (ilyenkor a kismama alig tud mozdulni, segítségre feltétlenül szükség van), jelen lehet-e párunk vagy kísérőnk a műtét utáni órákban, esetleg éjszaka is?

9. Szülés után

Kérhetjük, hogy az újszülött vizsgálatait lehetőleg jelenlétünkben végezzék. Ha csak lehetséges, kérjük az éjjel-nappali együttes elhelyezést a babával, ez a szoptatás szempontjából is rendkívül fontos. A hosszú éjszakai szoptatási szünet miatt túltelítődhetnek a mellek, és további problémák is adódhatnak. Ha éjjel mindenképpen elviszik a babát, kérjük, hogy hozzák ki mindannyiszor, ha felébred, de ez kevésbé kedvező, mint az együttlét.

Mivel sok szülészeten rutinszerűen teát, cukros vizet, tápszert kapnak a babák, jelezzük, hogy kizárólagos szoptatást szeretnénk, kiegészítést csak orvosi utasításra és a szülővel való előzetes egyeztetés után kapjon a baba abban az esetben, ha a mellrehelyezés leküzdhetetlen akadályba ütközik.

10. Kórházi elhelyezés

Érdeklődjük meg a lehetőségeket. Olyan szülészetek is vannak, ahol a fizetős vagy alapítványi szobában a szülő nő partnere, kísérője is bent maradhat éjszakára. Ez különösen császármetszés után jelenthet nagy segítséget az első napokban. Mikor van látogatás, és hol lehet látogatókat fogadni? Jelezzük írásban igényeinket, különösen a nagyobb testvérek látogatására vonatkozót.

Vannak kórházak, ahol gyerekek nem léphetnek be a szülészet területére. Jelezzük, ha a szokásos időtartamnál rövidebb időt szeretnénk kórházban tölteni, tisztázzuk a korai hazaadás feltételeit.

További hasznos cikkeink a szülésről:

  • 6 lépés a boldog babavárásért
  • Válaszd a legjobb szülészetet!
  • Szülés háromféleképpen
  • Mit vigyünk magunkkal a szülészetre?
  • Forrás: Kismama magazin