Terhesség

Egyszer sírok, egyszer nevetek – Normális vagyok?

Minden egyes várandóssággal új anya és új apa születik, életük gyökeresen megváltozik. Nem csoda, hogy szokatlan gondolatok, hangulatok, érzelmek kerítenek hatalmukba!
2011. December 08.

Talán ez az a lelkiállapot, amelyre ráillik a “reménytelen, de nem súlyos” jelző. A szülők lelkileg is “más állapotba” kerülnek. Szembe kell néznetek azzal a ténnyel, hogy mostantól minden megváltozik, mégpedig úgy, hogy nem is tudjátok teljes mértékben irányítani a jövő eseményeit.

Nem mondhatod a szülészet felé tartva, hogy “bocs, mégsem szülök”, a gyereket sem lehet majd becserélni, mint egy árucikket a csomagküldő szolgálat kínálatából. Ha közösen terveztétek, akarjátok, várjátok is a babát, nem biztos, hogy el tudtatok búcsúzni “gyerektelen” életetektől, és pillanatok alatt vállalni a családdal járó felelősséget.

Ráadásként ott a bizonytalanság, amely minden egyes terhességet, szülést és gyerekes időszakot kísér: mi lesz, ha komplikációk adódnak, ha beüt a koraszülés, ha beteg vagy sérült baba születik, ha nem fogom szeretni, ha ő nem szeret majd engem. Vége-hossza nincs a kételyeknek, kérdéseknek – és egyikre sincs biztos válasz.

Gyerekből szülő

Döbbenetes váltást kell átélnie a leendő apának, anyának: eddig gyerekként élték életüket (annak ellenére, hogy koruk szerint felnőttek) -, hiszen szüleik védőszárnya, felelősségvállalása és sokszor anyagi támogatása segítette őket. Most hirtelen egy kisbabáért is felelniük kell, ráadásul nem is akárhogy: rengeteg az elvárás.

Lehet, hogy a leendő apa és a leendő anya fél attól, hogy nem lesz olyan jó szülő, mint a saját szülei, vagy éppen: attól fél, hogy ugyanazokat a hibákat fogja elkövetni, amelyektől gyerekkorában szenvedett. Jó, ha ezekről a kételyekről beszélgettek még a szülés előtt, talán az sem lehetetlen, hogy a saját szüleiteket is bevonjátok, újra hallgatva régi történeteket, elsimítva régi sérelmeket.

Elvarázsolt hónapok

A lelki békédet – azonkívül, hogy “úgy egyébként” életed és tested visszavonhatatlanul megváltozik – saját hormonháztartásod hirtelen átalakulása is ingataggá teszi.

A terhesség egy igazi érzelmi hullámvasút

Néha magad is meglepődsz, miféle hangulati változásokat idéz elő a várandósság. Elég egy kritikus pillantás vagy rosszkor elhangzó bírálat, hogy az éteri boldogságból kétségbeesésbe zuhanj. Tetézi a bajt, hogy úgy érzed: mindez nem normális, hiszen mindenki azt várja, hogy jókedvű és kiegyensúlyozott legyél. Ráadásul a lelki békétlenség talán árt a babának is…

A magzati lélek

Az utóbbi évtizedekben öles léptekkel halad előre a tudomány a magzatok, újszülöttek és csecsemők képességeinek, érzéseinek feltérképezésében. Tudjuk, hogy az apróság az anyaméhben, már a várandósság első felében érzékeny a külső hatásokra. Ez a sok új ismeret fantasztikus kincsesbánya a tudósok, szakemberek, egészségügyi dolgozók számára, de nem biztos, hogy minden helyzetben hasznos, ha a kismamák, apák is apró, tudatos bölcsnek tekintik magzatukat.

Természetesen van jó oldala annak, hogy sokat tudunk a magzati korról. Fölismertük, hogy apró, érzékeny emberi lény. Ez elvezetett ahhoz az igényhez, hogy a szülők kapcsolatot teremtsenek a kicsivel, hogy ráhangolódjanak. Ennek káros mellékhatása, hogy sok nő a kelleténél jobban aggódik amiatt, hogy kárt tesz a gyerekében, például ha túl sokat szorong, ha túl keveset mozog, vagy ha “elhanyagolja”, és nem beszélget vele eleget.

Az okos, érzékeny és aktív (a szakirodalomban: “kompetens”) magzatról és újszülöttről szóló híradások mellől hiányzik annak az ismertetése, hogy micsoda rugalmassággal, alkalmazkodóképességgel rendelkezik az emberi idegrendszer. Hogy milyen elképesztően jól ki tudja egyenlíteni a “hibákat”, még akkor is, ha mondjuk fizikai sérülés éri. Szó sincs arról, hogy egy-egy magzati vagy csecsemőkori lelki megpróbáltatás megpecsételné a gyerekünk sorsát. Ez ennél jóval bonyolultabb kérdés.

Testre szabott segítség

Megeshet, hogy a várandósság alatt nehézséget okoz az új helyzet elfogadása, esetleg a terhesség ténye szorongást okozó lelki folyamatokat indít el. A tisztázandó kérdések közé tartozhat az is, hogy kövessétek-e szüleiteket a gyereknevelésben, vagy az, hogyan alakul a viszony a nagyszülőkkel. A félelem az ismeretlen jövőtől, a szülés elképzelt nehézségei az elfogadhatónál jobban feldúlhatják érzéseidet. Ilyen esetben a szülés körüli időszakkal foglalkozó pszichológus az anyával közösen próbálja meg kibogozni az érzelmek és vágyak kavalkádját.

Ha bábát vagy dúlát választottál, aki végigkíséri a terhességedet, ő biztosan szívesen ül le veled egy nagyobb beszélgetésre. Keresheted perinatális szaktanácsadó segítségét is. Ez az új szakma a szülés körüli lelki és gyakorlati támogatást biztosítja. Ha szorongásod olyan erős, hogy már akadályoz a nyugodt mindennapi életben, keress pszichológust, aki egyéni konzultáció keretében segít megtalálni a kiegyensúlyozott anyaság felé vezető utat. Nem ritka, hogy régi, már-már elfeledett problémák bukkannak elő.

Általános szorongás, alvászavar, pánikbetegség, evészavar ütheti fel a fejét a változások hatására. Ha így áll a dolog, keresd fel régi terapeutádat, vagy ha őt már nem tudod elérni, fordulj pszichológushoz, pszichiáterhez!

Barátnők mindig kéznél!

A legtöbb kismama nem szívesen beszél arról, hogy nem érzi magát felhőtlenül boldognak, pedig nagy megkönnyebbülés megfogalmazni és kimondani gondjainkat. Szinte biztos, hogy van olyan barátnő vagy nőrokon a közelünkben, aki szívesen meghallgatja, mit érzünk, mit gondolunk állapotunkról.

Ha megoszthatjuk valakivel, könnyebben elviseljük a ránk nehezedő lelki terhet, sőt, lehet, hogy át is értékeljük helyzetünket, hogy a beszélgetés után új oldalról tudjuk megközelíteni a problémát, és így máris jobb kilátásokkal vágunk neki az elkövetkező hónapoknak, heteknek.

Ezek is érdekelhetnek terhesség témában:

Forrás: Kismama magazin