Baba

Ezért hámlik az újszülött bőre

Az újszülötteknél megfigyelhető bőrhámlás teljesen természetes folyamat, így nem kell aggódni miatta. De vajon mi okozza?
2016. Július 26.

A bőr hámlása újszülötteknél

Nem is hinnéd, hogy egy újszülött milyen nagy változásokon megy keresztül már az első hetekben is, melyek a bőrét is érintik.

Mikor világra jön a babád, a testét magzatmáz borítja. Ez egy viaszos, fehér anyag, ami a méhedben védelmezte a pici bőrét. Zsírokban gazdag, remek hőszigetelő, és megkönnyíti a szülőcsatornán való átjutást is. Ez a magzatmáz – amennyiben nem távolítják el a szülés követően rögtön – két-három nap múlva magától is eltűnik.

Az ő bőre érzékenyebb

A pici bőre jelentősen különbözik a felnőttek bőrétől: a bababőr vékonyabb, sérülékenyebb, és a verejtékezése valamint faggyúelválasztása is fejletlen még.Sok édesanya a szülést követően ijedten tapasztalja, hogy újszülött babájának a bőre korántsem olyan puha és selymes, mint ahogy azt a köztudat tartja. Előfordul ugyanis, hogy a születést követő egy-két hétben bőrszárazság, lemezes bőrhámlás alakul ki a kicsinél.Miután a kórházban eltűnik testéről a védelmező magzatmáz, ekkor veheti kezdetét a bőrhámlás, aminek a mértékét befolyásolhatja az anyaméhben eltöltött idő hossza is.A koraszülött babák testén jóval több magzatmáz található, mint egy túlhordott vagy időre született baba bőrén, ezért az ő esetükben kisebb mértékű lehet ez a bőrtünet. A hámlás leginkább tehát a túlhordott babák esetében figyelhető meg.

Hol tapasztalhatod ezt a hámlást?

Főként a csuklón, kezeken, bokán illetve az ujjak között jelentkezik az újszülött bőrhámlás, ami többnyire két héten belül letisztul, és alatta megjelenik az igazi, sima bababőr.Fontos tudni, hogy a túlhordás idejének növekedésével a testen is arányosan nagyobb mértékű lehet a hámlás. Előfordulhat – különösen a csukló és boka tájékán -, hogy a bőr finoman berepedezik. Ez is természetes folyamat, hiszen a pici bőre még jóval érzékenyebben reagál a külvilág hatásaira.Nem kell aggódnod! Különösebb kezelést nem igényel egyik esetben sem ez a tünet.Amennyiben azonban a szárazság tovább tart, vagy egyéb tünetekkel is társul (pl. bőrpír, viszketés), akkor kérjétek gyermekorvosotok segítségét!

Hogy vigyázz babád érzékeny bőrére?

  • Az újszülött babák bőre hajlamos lehet az irritációra, így ne használj mesterséges anyagokat tartalmazó habfürdőket vagy babafürdetőket!
  • Az első hetekben, míg szinte csak otthon vagytok, nem szükséges minden nap megfürdetni a babát.
  • Az újszülött fürdetéséhez bőven elegendő a kézmeleg víz, és egy puha törölköző, amivel finoman felitathatod a vizet a testéről. Figyelj arra, hogy a hajlatokban se maradjon vizes a bőre!
  • Ha mégis szeretnél babafürdetőt használni, az legyen patikai mosakodókrém (amivel a száraz bababőrt hidratálod), vagy növényi alapanyagokat tartalmazó, hipoallergén babafürdető
  • Kerüljétek a hosszú fürdőzést!

Kapcsolódó cikkeink: