Baba

Újszülöttkori sárgaság: inkubátor helyett kék pizsi?

Kékfényt kibocsátó pizsamát fejlesztettek ki svájci kutatók az újszülöttkori sárgaság kezelésére, ami felválthatja az eddigi gyakorlatot az inkubátoros kék fény kezelést.
2017. November 15.

Az újszülöttkori sárgaság a babák mintegy 60 százalékánál fordul elő, tehát meglehetősen gyakori jelenség. Oka közismert: megszületés után a hemoglobin lebomlásával nagy mennyiségű bilirubint nem képes lebontani maradéktalanul a máj. Így az lerakódik és a baba bőre besárgul. A folyamat akár veszélyes is lehet, ha a bilirubin szintje túl magas lesz a vérben, éppen ezért kék fénnyel szokás kezelni.

A babát inkubátorba helyezik és kékfénnyel sugározzák, ami tulajdonképpen olyan formává alakítja a bilirubint, hogy az újszülött szervezete képes legyen lebontani. A kékfénye-kezelés során a baba meztelen, szemvédőt tesznek rá és egyedül van. Ez az állapot nem túl barátságos egy alig pár napos babának.

Most svájci kutatók olyan pizsamát fejlesztettek ki, ami kékfényt bocsát ki, amikor a baba viseli – olvashatjuk a Medicalonline-on a PharmaOnline nyomán.

A pizsama (vagy hálózsák) pamut anyagból készül és a fonalak közé olyan fényvezető szálakat szőnek, amelyek egy elemmel működő LED fényét a kívánt helyre vezetik. A pizsama használata alatt a babák nincsenek egyedül, együtt maradhatnak a mamájukkal, szoptathatók és szemet védő maszkra sincsen szükségük.

A termék fejlesztésén dolgozó dr. Maike Quandt elmondta, hogy a gyártás előtt még szükséges a pizsamák fényintenzitásának növelése.

További cikkeink kékfény témában:

  • Újszülöttkori sárgaság
  • Kékfény-kezeléssel a sárgaság ellen
  • Sárgaság tünetei és kezelése a babáknál
  • Forrás: MedicalOnline