Baba

Tejben-vajban

Akár a nap fénypontja is lehet, amikor a család fürdeti a kicsit. Kellemes meleg, lazító, szórakoztató lubickolás: ezért mindenki rajong. Íme néhány tipp, hogy még nagyobb élmény legyen!
2012. November 19.

Újszülöttkorban

Az első fürdetést érdemes minél későbbre halasztani. A kisbabán esetleg még látható magzatmáz nagyon hasznos anyag, védi, táplálja a bőrét, segíti az alkalmazkodást a kinti élethez. Káros gyakorlat az azonnali eltávolítás, sokszor ez okozza, hogy már újszülöttkorban cafatokban hámlik a baba bőre. Ügyelj arra, hogy a köldökcsonkot lehetőleg ne érje víz, és semmiképp se ázzon a vízben.

Később sem szükséges naponta fürdetni, mert az újszülöttek egy-két hétig rendszerint végigsírják az egészet. Kezük-lábuk a „semmiben” kalimpál, megijednek, nem érzik magukat biztonságban levetkőztetve. Ebben az időszakban talán egyszerűbb megoldás az, ha folyó, meleg vízben lemossuk a popsiját, hajlatait pedig áttörölgetjük olajos vattával. De aztán egyszer csak változik a helyzet, és a picik lassan megkedvelik a lubickolást! A legtöbb kisbaba imádja a fürdést, és boldogan fekszik apa vagy anya biztonságot adó tenyerébe simulva. Ekkor válik igazán fontossá, hogy gördülékeny, mindenki számára élvezetes akció legyen a fürdetés.

Tippjeink:

– Elektromos radiátorral vagy hősugárzóval fűtsd körülbelül 26 fokosra a fürdőszobát.

– Készítsd ki a pelenkázóra vagy a földre terített matracra a következőket: tiszta ruha, pelenka, babaolaj, popsikenőcs, textilpelenka, fürdőlepedő. Az a legjobb, ha mindezt oldalt, egy kosárkában helyezed el.

– Készítsd el a baba fürdővizét kellemes testmelegre, körülbelül 36-37 fokosra.

– Amikor levetkőzteted a kicsit, tarts készenlétben egy textilpelenkát, mert a legtöbb újszülött azonnal pisil egyet, mihelyst levesszük róla a pelust. Vigyázz, nehogy pont az odakészített tiszta ruhaneműre menjen! A popsikenőcs-maradványokat töröld le törlőkendővel vagy olajos vattával.

Tejben-vajban

– Tartsd a babát a bal kezeddel, a tarkójánál és vállánál, egy-két ujjaddal a hóna alatt megtámasztva. Finoman úsztathatod ide-oda.

– Kerüld a szappan használatát, de szükség lehet speciálisan babák fürdetéséhez kifejlesztett fürdetőszerre.- Csak fürdés után törölgesd át babaolajjal, mert ha csúszós a teste, nehezebb tartani!

Néhány hetesen

Ha a szülők egészségesek, nincs bőrbetegségük, nyugodtan fürödhetnek együtt a kisbabával. De azért így se tartson tovább az egész művelet 10 percnél, hogy ne száradjon ki a baba bőre. Valaki maradjon a parton, hogy segíteni tudjon a baba kiemelésében. Segíthet a jó meleg fürdő akkor is, ha a babának hasfájós időszaka van. Egészítsd ki jóleső babamasszázzsal!

Féléves korhoz közeledve

Kezd hatalmas pancsolássá válni az akció, a baba felszabadultan és sikongatva csapkod a kezével, úszik minden, jobb, ha te sem öltözöl fel túlságosan. Ennyi idős korára a legtöbb baba kinövi a belső részen is formázott babakádakat. A gyakoriságot attól tedd függővé, hogy mennyire bírja a bőre. Ha nem túl száraz, fürdetheted naponta, ha könnyen kiszárad, inkább csak kétnaponta, háromnaponta, kiszáradást akadályozó fürdetőszerrel és hidratálóval.

Egyévesen

Már a testvéreivel is fürödhet együtt a nagy kádban, a közös játék akár fél óra hosszat is eltarthat. Ne hagyd őket magukra most se, amíg csak a fürdés tart! Jó öltet csúszásgátló szőnyeget tenni a kádba. A fürdővízhez tegyél olyan fürdetőszert, amely akadályozza a bőr felázását, kiszáradását. Különösen a téli időszakban gondoskodj utánzsírozásról természetes zsiradékkal, hidratálásról testápolóval.

Kétévesen

Már kényelmesebb úgy kiemelni a kádból, hogy megfogod a kezét, és egy kád mellé tolt stabil, törülközővel leterített székre lépteted. Így nem kell emelgetned sem, ami különösen akkor jön jól, ha már úton van a kistesó. Kétéves kortól már kipróbálhatod a meghűlés elleni fürdetőszereket, amelyek illóolaj-tartalmukkal hatékonyan felszabadítják a kicsik eldugult orrát, segítik a váladék felköhögését.

Kapcsolódó cikkeink:

Tippek a biztonságos babafürdetéshez

Fürdetés a baba érkezésekor