Kisgyerek

Bőrápolás

A felnőttek bőre ötször olyan vastag, és jóval több zsírt termel, mint a kicsiké. Meglepően hangzik, de nulla fok alatti hőmérsékleten nagyobb a folyadékszükséglet.
2008. Január 29.

Az arcbőr például könnyen kiszárad a hidegben, fagyos szélben, mégsem tanácsos hidratáló, vagyis magas víztartalmú krémet használni. Különösen az allergiára hajlamos gyerekeknél jelentkezhet úgynevezett téli neurodermitisz. A bőr foltokban pirossá, szárazzá, érdes tapintásúvá válik és hámlik. Ne várjuk meg, hogy kisebesedjék a kisgyerek arca, kenjük be megelőzésképpen meleg helyen tartott zsíros krémmel. A paraffin-, pantenol- és gyapjúzsír-, valamint a természetes olajtartalmú krémek a legmegfelelőbbek. Hegyvidéken, havas, napsütéses tájon még napvédelemre is gondolnunk kell. Ha kisgyerekünk kipirult arccal jön be a levegőről, nyilván jól érezte magát odakint, ám figyelmeztető jel, ha arca a szobában még jobban lángolni kezd: a következő levegőzés előtt gondosabban krémezzük be arcát. Sok kisgyerek nem akar kesztyűt hordani, ebben az esetben a kézfejét is kenjük be zsíros kenőccsel. Levegőzés előtt és után kínáljuk meg illatos, meleg mézes teával. A mindennapos fürdés elősegíteni a bőr kiszáradását, hasznosabb, ha ebben az időszakban csak gyorsan lezuhanyozzuk a kicsit.

Bőrvédelem fertőzésekkel szemben

Ha hosszasan pancsol kisgyerekünk a klóros vízben, kiszárad és elvékonyodik a bőre, csökken a fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége. Ha szükséges, kenjük be zsíros krémmel, lanolinnal (gyapjúzsírral). Strandon, uszodában gombával, szemölcsvírussal kerülhetünk közelebbi ismeretségbe. A napbarnított bőrön megjelenő fehér foltokat ártalmatlan gombafajta okozhatja, ennek ellenére mutassuk meg bőrgyógyásznak. Az ekcéma a napfény hatására általában javul, a gyógyult sebes helyeken szintén fehérebb a bőr. Makacs és gyorsan terjedő gombabetegségről van szó azonban, ha piros szélű, egyre növekvő, kör alakú foltok tűnnek fel a testszerte, az arcon és a fejbőrön is. A szemölcs vírusfertőzéssel terjed. A kellemetlen kis göbök leggyakrabban a talpon jelennek meg. Megelőzésként adjunk gumiszandált a kisgyerekre, ha uszodában járunk. Napsütötte homokon vagy füvön nem áll fenn a fertőzés veszélye. A szemölcsöt az orvos rendelte ecsetelővel kezeljük heteken át, amíg visszafejlődik vagy leesik. A sós víz jótékony hatású egészséges és sérült bőrre egyaránt, még ha csípi is az apró sérüléseket. Nem kell aggódnunk, hogy kimarja a kicsi bőrét, tengeri pancsolás után is elegendő a rövid zuhanyozás.

Száraz bőr

A szárazbőrűség sokszor már újszülöttkorban jelentkezik, s a hónapok múlásával egyre kínzóbbá válik. A száraz bőr feszül, viszket, a vakarás nyomán pici sebek alakulhatnak ki. Ha kezdettől fogva ügyelünk néhány aprócskának tűnő részletre, talán sikerül megelőzni, vagy legalább kézben tartani a problémát.

– Születés után ne távolítsuk el a magzatmáz-maradványokat! A kenőcsszerű anyag értékes vitaminokat tartalmaz, akadályozza a bőr kihűlését és kiszáradását. Kis idő múlva magától is felszívódik.

– Ne szappanozzuk a gyermek egész testét, legfeljebb a popsiját. Ehhez illatanyagmentes, bőrbarát szappant használjunk.

– Mosdatáshoz szappan helyett bármilyen életkorban használhatunk gyógyszertári fürösztőkenőcsöt.

– Ha csak lehet, kerüljük a fürdést, részesítsük előnyben a zuhanyozást.

– Ne használjunk habfürdőt, tusfürdőt. A fürdéshez gyerekek számára kifejlesztett olajos fürdetőszert vagy fürösztőkenőcsöt érdemes használni. Nem valami szép látvány, s illatfelhők sem töltik be a fürdőszobát, de a gyermek bőrét megvédik a klóros víz szárító hatásától.

– Mosdatás után masszírozzuk a gyerek bőrét olajos kézzel. Használjunk E-vitamin tartalmú természetes olajat.

– Érzékeny, száraz bőrű gyermeknek jót tesz a napfény, de csak módjával. Kenjük be a gyermek bőrét hidratáló kenőccsel, s ha szükséges, fényvédő szerrel.

– A szoros, szintetikus ruhaneműket cseréljük laza, pamut alapanyagú holmikra. A gyapjúból, állati szőrből készült anyagok különösen ingerelik a bőrt, akárcsak azok a vegyszerek, amelyekkel a szövetet kezelték, ilyenek például a sötét festékek.

Laikus szemmel nehéz megítélni, hogy csupán száraz bőrről, allergiáról, ekcémáról vagy más bőrbetegségről van-e szó. Mindenképpen mutassuk meg tehát a gyerekorvosnak a kicsit. Figyeljük meg, melyek azok az egyéni tényezők, amelyek rontják a gyermek bőrének állapotát. Gyakori, hogy a bölcsődébe kerüléssel súlyosbodnak a tünetek. Ez nem csupán az esetleges új ételek, ruhafélék miatt van így, hanem a lelki megterhelés is közrejátszhat.

Forrás: Kismama magazin