Terhesség

Nagy útmutató a babaváráshoz

A friss szülőjelöltekben kérdések százai merülnek fel. Mi megadjuk a választ a legfontosabbakra!
2008. Március 13.

Biztos, hogy babát várok?

A modern terhességi tesztek szinte minden esetben helyes eredményt mutatnak, a legtöbben azonban a nőgyógyászati vizsgálat után vallják magukat hivatalosan is kismamának. A menstruáció elmaradása, a gyakori pisilés, a mellek növekedése, a hatodik héttől a hányinger, a váratlan szédülés, a szagokra való érzékenység a terhesség tipikus jelei, nem is beszélve a női megérzésről.

“Beindul” a terhesgondozás

Először is orvosi igazolásra lesz szükség a terhességről, ebben már szerepel az embrió kora is. Ezzel az igazolással, illetve az ultrahang- és laborvizsgálati eredményekkel kell jelentkezni a területileg illetékes védőnőnél, akitől megkapjuk a “kiskönyvet”, A várandós anya gondozási könyvét.

Milyen vizsgálatokat végeznek a terhesség alatt?

Mindhárom trimeszterben történik vérvétel-, vizelet- és ultrahangos vizsgálat. A 16. héten hepatitisz-szűrésre és vércsoport-meghatározásra kerül sor. A 26. héten a vérvételt terheléses vércukorvizsgálattal kötik össze a terhességi cukorbetegség szűrésére.

Mit látunk az ultrahangképen?

Az ultrahangvizsgálat a modern orvostudomány egyik legkorszerűbb képalkotó eljárása. A speciális vizsgálófejből sugárnyalábot irányítanak a kismama hasába, majd a különböző keménységű rétegekről visszaverődő hanghullámokat képernyőre vetítik. Így a magzat méreteit, elhelyezkedését, a lepény működését, a magzatvíz mennyiségét lehet meghatározni.

Káros-e a terhesszex?

A babának biztos, hogy nem fáj – bár sokan ettől tartanak. Az viszont teljesen változó, hogy az anya vagy az apa hogyan viszonyul a szexhez a terhesség alatt. Van, aki teljesen elutasítja, más pedig jobban kívánja, mint bármikor. Bizonyos esetekben nem ajánlott az együttlét – például veszélyeztetett terhesnél.

Vége a sportos életmódnak?

Erre nincs általános szabály, a kismama edzettsége és egészségi állapota a döntő. Ha bármilyen változást jelez a testünk, beszéljük meg orvosunkkal a teendőket, ne kockáztassunk feleslegesen. Az sem mindegy, hogy milyen sportról van szó: a lovaglás, az ejtőernyőzés, a búvárkodás például kifejezetten veszélyes lehet.

Mikor fogok szülni?

Elő a tollat, számoljunk: az utolsó menstruáció első napjához adjunk hozzá hét napot, vonjunk ki három hónapot és adjunk hozzá egy évet. Ez a számítás átlagos (28 napos) ciklusnál érvényes.

Tudta-e, hogy…

…annak a valószínűsége, hogy valaki a kiszámolt napon fog szülni, mindössze öt százalék? A babák többsége előtte, illetve az utána következő két hétben jön világra.

Kell az a sok vitamin, vas, magnézium?

Nem kötelező! Általában hasznosak, de egyes vitaminokat túl lehet adagolni, bizonyos esetekben árthat a vas. Az étrend-kiegészítők szedéséről döntsön egészségi állapota és laboreredményei ismeretében.

Mi kerüljön az asztalra?

Az biztos, hogy nem kell két ember helyett ennie, inkább a táplálék minőségére és összetételére érdemes odafigyelnie. Az egyik legbiztosabb jelzőrendszer maga a kismama, hiszen ebben az esetben is igaz, hogy a szervezet jól tudja, mire van szüksége. Diétázni csak különleges esetekben (cukorbetegség, magasvérnyomás-betegség, túlsúly) szükséges, de a diéták egyike sem azonos a fogyókúrával!

Mi lett a mellemmel?

A terhesség alatt kitelik és megnehezedik a mell, készül a szoptatásra. Ha úgy kényelmesebb, viseljen jó támaszt nyújtó melltartót. Más teendő nincs is!

Az igazság a fogakról

Régebben azt terjesztették, hogy minden terhesség egy fog elvesztésével jár. Szerencsére ez nem így van, de a fogak ápolására nagy gondot kell fordítani. A fogínyvérzés és az ínygyulladás a terhesség kísérője lehet, ezért legyen a fogápolás része a szájvizes öblögetés is. Mindenképpen keresse fel fogorvosát!

Válasszak orvost?

Beszélgessen erről “gyakorló” kismamákkal. Van, akinek a választott orvos ad biztonságot, másnak a választott szülésznő, de előfordul olyan is, akinek jobban esik, ha az ügyeletesre bízza magát. Az is befolyásolhatja a kérdést, hogy az adott szülészeten mi a szokás. Az érvényben lévő protokoll szerint ha terhesség nem veszélyeztetett, akkor nem muszáj orvost választani, végezheti a terhesgondozást szülésznő is.

Itt fáj, ott fáj…

A terhesség során komoly változások történnek a női szervezetben, ezért szinte biztos, hogy az ízületi fájdalmak, fejfájás, gyomorégés vagy enyhe alhasi fájdalom közül valamelyikhez biztosan szerencséje lesz. Megijedni azért nem kell, de minden esetben beszélje meg védőnőjével a problémát, hiszen a fájdalom komolyabb gondot is jelezhet.

A 4D, 5D ultrahang csak divat, vagy tényleg hasznos?

A többdimenziós készülék segítségével nagyobb valószínűséggel megállapítható a tizenkét hetes magzat neme, és számos rendellenesség is kiszűrhető. Egyes üreges szervek (így az agykamrák, húgyhólyag) nagyságának mérése a legpontosabban három, négy, öt dimenzióban lehetséges, és pontosabb kép készíthető olyan bonyolult szervekről is, mint az agy vagy a szív.

Tipp

Terhes terhelés

Elviselhetőbb a terheléses vércukorvizsgálat, ha a cukoroldathoz citromlét adunk. A vizsgálat után pedig jó, ha van a tarsolyunkban egy kis banán vagy más csemege!

Színes hajkorona

Egyeseknél érzékennyé válik a fejbőr, és nem bírja a hajfestéket. Áthidaló megoldásként akkor is ott a melírozás.

Fejjel lefelé

A szülés szempontjából az a legjobb, ha a baba fejjel lefelé, vagyis fejvégűen helyezkedik el a méhben. De mielőtt aggódni kezdene, a babák többsége a 32-33. hétig “faros”, csak utána fordul “irányba”. Egészen a szülés megindulásig van esély a megfordulásra.

Mocorgás

A legtöbb kismama a 16-20. hét között érzi az első magzatmozgásokat. A kicsi mozgással válaszolhat az erősebb zajokra vagy éppen a nyugalomra. Van alvás- és ébrenlétciklusa, ne aggódjon, ha egy ideig nem érzi a rugdalózást. A magzat mozgékonyságának csökkenése jelezheti a szülés közeledtét.

Hogyan készüljek föl?

Ehhez kell egy kis önismeret, ami segít eldönteni, hogy fizikailag, lelkileg vagy a tudásunkat gyarapítva tudunk a legjobban felkészülni, s mindezt egyedül vagy a párunkkal tegyük. Az sem baj, ha mindegyikre jut időnk. Sokat segít a választásban az internet.

Keményedik a has

Fájdalmatlan méhösszehúzódásokat már a középidőben is sokan éreznek. Ezek a Braxton-Hicks-összehúzódások, melyek a méh természetes működését jelzik. Ám kellemetlen, fájdalmas összehúzódások jelentkezhetnek fertőzések esetén, a méh túlzott kitágulásakor (például többszörös ikerterhességnél) vagy stressz hatására is. Ha ilyet érez, forduljon orvosához.

Tudta-e, hogy…

…számos kísérlet azt igazolja, hogy a magzat több női hang közül is felismeri édesanyjáét?

Tudta-e, hogy…

…az Agent Provocateur – kizárólag szexi fehérneműket gyártó – divatcégnek a terhesek és az újdonsült anyák számára készített kollekciója is van?

Forrás: Kismama magazin