Baba

Az újszülött baba altatása – A lecsendesítés módszerei

Idősebb korban már minden baba megtanul magától elcsendesedni, de a korai időszakokban ehhez még a te segítséged kell.
2017. Március 02.

Az újszülött baba altatása – A lecsendesítés módszerei

1. Gondoskodj háttérhangokról

A mosógép zaja például az anyaméh sustorgó hangjait idézi. A fehér zaj bizonyítottan megnyugtatja a kicsiket. Amire nagyon oda kell figyelni, az a hangerő. Vigyázz a babáknál a megfelelő hangerőre. Könnyen halláskárosodást szenvedhetnek.

2. Bugyoláld be

Hajtsd be egy pokróc átellenes sarkait, majd fektesd rá a babát úgy, hogy a válla a behajtott rész fölött legyen. Igazítsd a karjait a teste mellé, majd a takaró bal oldalát hajtsd át felette, a csücskét pedig finoman gyűrd be a teste alá. Hajtsd be a jobb oldalt is úgy, hogy a pólya kényelmes, de ne túl szoros legyen. Hathetes kor után már ne pólyázz, mert akadályozza a babát.

3. Ringasd

Amíg az anyaméhben volt, a gyermeked minden mozdulatodra együtt mozgott veled, a ringatás hathetes kor előtt tehát semmiképpen nem tesz rosszat neki. Hassal lefelé fektesd a karodra, a kezeddel támaszd a fejét, és ringatás közben dörzsölgesd a hátát a másik kezeddel. Ügyelj arra, hogy a mozdulatok gyengédek legyenek, hogy ne élénkítsék fel a babát.

4. Simogasd az arcát

Az ujjaiddal óvatosan simítsd végig a baba homlokát és orrát.

5. Fektesd az oldalára

Sokak szerint a csecsemőket megnyugtatja, ha az oldalukon fekve és a térdüket felhúzva a magzatokra jellemző pózt vehetnek fel. Ha a baba nehezen nyugszik meg, fektesd egy kicsit ebbe a pózba, de nagyon figyelj oda rá, és amint elaludt, feltétlenül fordítsd a hátára.

6. Keljetek útra

A legtöbb baba könnyebben megnyugszik, ha lefekvés előtt tesztek egy kört a babakocsiban vagy az autó gyerekülésében, ezt azonban ne vidd túlzásba, mert hamarosan ettől teheti függővé a lefekvést. A nap folyamán egy hordozóban vidd magaddal a babát, így mindig közel lehet hozzád. Olyan hordozót válassz, ami mindkettőtöknek kényelmes és egészséges, ez lehet akár egy meitai, vagy egy hordozókendő is.Ebben a videóban pedig egy különleges, kendős módszerrel nagyjából 40 másodperc kell ahhoz, hogy a baba elaludjon.A cikk forrása Judy Barratt – Hogyan altassunk kisbabát? c. könyve.Kapcsolódó cikkeink: