Kisgyerek

Titokzatos történetek az anyaméhből

Tizenegyedik alkalommal rendezi meg éves konferenciáját a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság. Évről évre csodálatos felfedezések kerülnek az érdeklődők elé. Íme egy kis kóstoló.
2011. November 02.

2011. november 4-5-én a Tulip Inn Budapest Millennium Hotelben hallgathatjuk meg a magyar perinatális pszichológia képviselőinek legizgalmasabb előadásait. Mit is jelent a perinatális szó? Mindent, ami a szülés előtt, közben vagy utána történik. A babára vágyástól a magzati életen és a születés pillanatán át addig a kérdésig, hogyan hatnak későbbi döntéseinkre, sorsunkra a születés körüli tapasztalataink.

Az eltűnt iker

Szénási Kornélia, Kriván Márta és Máriás Petra egyaránt azzal a kérdéssel foglalkozik, milyen későbbi hatással bír, ha az anyaméhben növekedésnek indult két (vagy több) embrió közül az egyik a várandósság korai szakaszában meghal, míg a másik fejlődése folytatódik. Ez a jelenség nem is olyan ritka, és az utóbbi évek kutatási eredményei szerint hatással van az életben maradt, egészségesen megszületett ikertestvérre, még akkor is, ha nem tudott meghalt ikertestvére létezéséről.

Az oxitocin csodái

Mint már többször is írtunk róla, az oxitocin hormon hatása nem merül ki abban, hogy a szülés és a szoptatás során összehúzza a méh és a mell simaizmait. Varga Katalin előadásából megtudjuk, hogy a női test által termelt oxitocin fontos szerepet játszik az agyban az érzelmek, a kötődés szabályozásában. Ez az immár nemcsak állatkísérletekkel, de embereken végzett megfigyelésekkel is igazolt felismerés jó okot ad a szakembereknek, hogy felülvizsgálják az oxitocinos szülésindítás szinte rutinszerű gyakorlatát.

Máshogy kéne…

Nemcsak mi, szülők, de a szakemberek többsége is érzi, hogy nem igazán működik hatékonyan a szülés körüli gondozás. Egyszerűen nem alkalmazkodik a mai viszonyokhoz, és mi nem érünk rá várni, mert most vagyunk terhesek, most szülünk, most nevelünk pici gyerekeket. Török Zsuzsanna pszichológus arra biztatja a hallgatókat, tekintsék át vele együtt, más országokban hogy kezelik a perinatális depresszió kérdését, hátha találunk olyan lehetőséget, amelyet a hazai gyakorlatban is jól tudnánk alkalmazni. Ondi-Pancholi Lívia Phd-hallgató az Egyesült Államok pre- és perinatális pszichológiai gyakorlatát mutatja be. Dweik Diána és Mészáros Gyula a kérésre végzett császármetszés helyzetét méri fel világszerte, és ismerteti kérdőíves vizsgálatuk eredményeit, mely a magyar helyzetet tükrözi.

Én és a testem

Több előadás és műhely foglalkozik a test, a mozgás és a szülés körüli időszak kapcsolatával. Ezenkívül számos érdekes előadás, esetelemzés, tapasztalat hangzik el, amely szakemberek és „civil” szülők számára is fontos iránymutató lehet ahhoz, ami mindannyiunknak a legfontosabb: a lehető legtöbbet, legjobbat adjuk a babának, a családnak.