Baba

A 6-12 hónapos babák alvási szokásai

A csecsemők első életévének második fele hatalmas változásokat hoz, ekkor jön a hozzátáplálás, ami azt eredményezi, hogy kevesebbszer éhezik meg, és ezért egyre könnyebben átalussza az éjszakát.
2018. Február 22.
A 6-12 hónapos babák alvási szokásai

Most már elég éber ahhoz, hogy tudatosan magának követelje az idődet és az odafigyelésedet, ezért a legtöbb szülő számára ez az időszak tartogatja a legtöbb fáradságot, ilyenkor ugyanis már a kulcsfontosságú következetességet is nehezebb megtartani. A születése után nem sokkal a baba 24 órából még 16-ot vagy annál is többet végigaludt, és rövid időkre felébredt enni és persze játszani. Hat hónapos korára az alvással töltött idő alig 13-14 órára csökken, és mire eléri az egyéves kort, már csak nagyjából napi 12-14 órát alszik.

Az alvási idő

A baba mostanra már nagy valószínűséggel végigalussza az éjszakát, tehát végre ismét 10-11 órán keresztül nyugodtan alhat az egész család. A fennmaradó idő általában két nappali szundira oszlik el. Mostanra már biztosan kialakítottál egy rendszert a baba lefektetésre, de ha ezt eddig nem tetted meg, legfőbb ideje, hogy megtedd. Kilenc hónapos kora után ugyanis már sokkal nehezebben fogod tudni rávenni a babát dolgokra.A rutin kialakításánál figyelj arra, hogy az a család minden tagjának megfeleljen. Ha például az egyikőtök sokáig dolgozik, de azért szeretne a babával is foglalkozni, told későbbre a lefekvési időt, vagy tedd lehetővé máskor a közös játékot.Hagyd, hogy a baba magától ébredjen fel (esetleg segíthetsz neki azzal, hogy felkapcsolod a lámpát, vagy elhúzod a függönyt), és egy kis ideig hagyd még az ágyacskájában, mielőtt foglalkozni kezdesz vele. Ennek hatására megtanulja elfoglalni magát, amíg te is rendbe hozod magad és felöltözöl, mielőtt felé fordítanád a figyelmedet.A nappali alvás továbbra is fontos szerepet játszik a baba alvási szokásai között. A hosszú éjszakai alvás mellett a babának továbbra is szüksége van a nappali alvásra is. Ez legtöbbnyire két szundit jelent, egy rövidebbet délelőtt és egy hosszabbat kora délután. Vannak kisbabák, akik délelőtt csak nagyjából fél órát alszanak, míg délután akár másfél órát is, másoknál azonban a két szundi egyenlő hosszú is lehet. Itt is vedd figyelembe a család igényeit, különösen, ha több gyermeked is van.Egy hosszú délutáni alvás belelóghat abba az időbe, amikor az óvodába vagy iskolába kell menned a többiekért, ezért ebben az esetben hasznosabb, ha két egyenlő hosszú szundit alakítasz ki, vagy délután egy kicsit korábban fekteted le a babát.Hat hónapos kora körül a babának már nem kell késő délután is aludnia, sőt, ha mégis alszik ilyenkor, az hatással lehet az éjszakai alvására. Ha viszont úgy látod, hogy már nagyon fáradt, találj ki valamilyen csendes, csillapító foglalkozást (de ne azt, amivel elaltatni szoktad). Egy kis esti éneklés vagy meseolvasás nagyon jó lehet ilyenkor, különösen, ha a nagyobb testvéreket is belevonod. Ha van iskolás korú gyermek a családban, akár ő is felolvashatja a mesét, a baba szeretni fogja.

A hazatérő szülő

A később hazatérő szülőnek fájdalmas lehet látni, hogy a baba addigra már megmosdatva, felöltöztetve készül a lefekvésre. Beszéljétek meg, hogyan kivitelezhető, hogy mindkét szülő eleget tudjon foglalkozni a gyermekkel anélkül, hogy megzavarnátok a lefektetés szertartását. Jelöljetek ki tevékenységeket, amelyeket a másik szülő is elvégezhet, ha hazaért, a lefektetés menete azonban mindig maradjon ugyanaz, a baba így könnyebben hozzászokik a tudathoz, hogy mindketten foglalkoztok vele. Egy dolgozó szülő a következőképpen vonható be a legkönnyebben:

  • Babamasszázs. Ez a csodálatos tevékenység erősíti a kötődést, és nyugtató hatásánál fogva tökéletes része az esti rutinnak. Az sem gond, ha ekkor már az alvóruhájában van.
  • Olvass esti mesét a babának, vagy énekelj neki altatódalt.
  • Hagyj időt a dolgozó szülő szabadnapjain, hogy csak ő foglalkozhasson a babával. Ez számodra is rendkívül hasznos, mert ilyenkor jut egy kis idő magadra, vagy jobban tudsz foglalkozni a többi gyermekkel. Az ilyen napokon az esti rutint is a másik szülő végezze.

A cikk forrása Judy Barrat: Hogyan altassunk kisbabát? c. könyve.

Kapcsolódó cikkeink a baba alvása témában: