Baba

Mikor alussza át az éjszakát a baba?

A babád alvási szokásai miatt szinte zombinak érzed magad? Légy türelmes, előbb-utóbb át fogja aludni az éjszakát.
2020. Június 20.

A legtöbb szülő alváshiánytól szenved a baba születése utáni néhány hónapban. A babáknak megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra van szükségük a fizikai, kognitív és érzelmi fejlődésük szempontjából – mondta a parents.com-nak Jennifer Waldburger, a The Sleepeasy Solution c. könyv társszerzője.

Az, hogy a baba mitől fog jól aludni, több mindenen is múlik: életkor, súly, temperamentum, környezeti tényezők és a családi rutinon is.

A jó hír az, hogy kis munkával és nagy türelemmel a baba előbb-utóbb órákig szundikál majd éjjel is. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan befolyásolják a fejlődési mérföldkövek a baba éjszakai alvását.

Fejlődési mérföldkövek és az éjszakai alvás

Mielőtt a baba átaludná az éjszakát számos fizikai és kognitív mérföldkövet kell megtennie. Íme, ezek a tényezők befolyásolják az éjszakai alvást:

  • Moro-reflex vagy más néven átkaroló reflexnek is hívjuk. Hirtelen hangos zajra, hőmérséklet-változáskor, hirtelen mozdulatnál vagy akár egy rossz álomnál is kiváltódik. A babát ilyenkor olyan érzés fogja el, hogy elveszíti egyensúlyát, leesik valahonnan, ezért sírni kezd, karjai széttárja, teste megfeszül. Ha alvás közben következik be, akkor természetesen felébreszti őt az alvásból. Amíg ez a reflex aktív (2-4 hónapos korig), addig az éjszakai (és nappali) alvást is “megzavarja”.
  • Gyakori etetés és súlygyarapodás.
  • Kevésszer vagy már egyáltalán nincs szüksége éjszakai etetésre.
  • Valamilyen önmegnyugtató képességgel már rendelkezik (ujjszopás, cumi, cumisüveg vagy bármi egyéb), ami segít neki abban, hogy vissza tudjon aludni, ha felébred.

Az sem ritka, hogy amikor a baba elkezdi átaludni az éjszakát, akkor hamarosan újabb fejlődési mérföldkő következik. “Gyakran látom, hogy a csecsemők hirtelen elkezdenek átfordulni, mászni, járni, vagy  egyéb fejlődési mérföldkőhöz érkeznek, mihelyt az alvásuk változik” – mondja Waldburger.

Mikor számíthatsz arra, hogy a babád átalussza az éjszakát?

Vannak csecsemők, akik hosszabb szakaszokban alszanak 4 és 6 hónapos koruk között, de az éjszakai (8 órás) átalvás általában csak 6 hónapos kor után következik be – mondta Danny Lewin, Ph.D, a Children’s National Medical gyermekkori alvással foglalkozó igazgatója.Az éjszakai átalvás gyakran ahhoz köthető, hogy megszűnik az éjszakai táplálás és ez gyakorta 6 hónapos kor körül alakul ki. Ez nem annyira jellemző a szoptatott babákra, hiszen az anyatej gyorsan felszívódik, így gyakrabban kell szoptatni őket, mint azokat a babákat, akik nem anyatejesek.De jól tudjuk, hogy minden baba más, különböző ütemben fejlődnek, ezért attól még, hogy a babád betöltötte a féléves kort, de továbbra sem alussza át az éjszakát, nincs ok aggodalomra.Attól, hogy a baba elkezdi átaludni az éjszakát, még hónapokon keresztül előfordul, hogy felébred éjjelente. Bizonyos fejlődési mérföldkövek köthetők ahhoz, hogy egy már éjszaka is jó alvó baba rutinja felborul. A babák ilyenkor éjszaka is gyakorolják a következő nagymozgást, ami teljesen természetes. De felboríthatja az alvási szokásait a fogzás, egy utazás vagy bármilyen egyéb változás is.

Hogyan segítheted a baba alvását?

Több dologgal is segítheted a baba alvását. Sok múlik az esti rutinon, azon, hogy mindig ugyanabban az időpontban fektesd le a babát. Ha túl későn fekteted le, akkor túlpöröghet, ami miatt sokkal hosszabb ideig tarthat az elalvás, gyakrabban ébredhet éjjel vagy túl korán kelhet reggel.A babáknak rutinra és következetességre van szükségük, hogy biztonságban érezzék magukat. Az alvás tanulási folyamat, ami azt jelenti, hogy eltarthat egy ideig, mire a baba elsajátítja.

Mikor keressük fel az orvost?

Ha egy éves kor fölött sem alussza át az éjszakát, akkor érdemes beszélni a házi orvossal, mert lehetséges, hogy ennek valamilyen konkrét oka van. Ha a baba horkol, nehezen lélegzik, lefekvés és evés után rendkívül izgatottá válik (ez lehet reflux jele), akkor mindenképpen beszéljünk orvossal.(Cikk forrása: parents.com)