Baba

Gurulás a babáknál – Mikor jelentkezik, meddig tart?

A baba mozgásfejlődésének pontos sorrendje van, amelyek nem cserélhetők fel és egy mozgásforma sem hagyható ki. Az egyik mozgásforma ugyanis az azt megelőzőre épül. Most a gurulásról, forgásról lesz szó.
2020. Június 08.
Gurulás a babáknál (fotó: Getty Images)

A mozgásfejlődésről általában

A mozgásfejlődésnek különböző szakaszai vannak, ezek a szakaszok egymásra épülnek, az egyszerűbbeket egyre bonyolultabbak követik, ahogy a baba idegrendszere megérett rá. Ez azt jelenti, hogy a mozgások sorrendje nem cserélhető fel (például a járás nem előzheti meg a mászást), egyetlen nagymozgás sem maradhat ki (nem szerencsés például, ha mászás nélkül egyből állni kezd a baba). Mivel a mozgások elsajátítása az idegrendszer (és az izmok) érésének függvénye, ezért siettetni nem lehet és éppen ezért nem szerencsés, ha olyan mozgásokra tanítjuk a babát, ahol ő még nem tart (ilyen például, amikor felültetjük egy magától még ülni képtelen babát). Mindebből az is következik, hogy mivel minden gyerek más, eltérő ütemben fejlődik, a mozgásfejlődés is egyéni ütemet mutat, de bizonyos időkorlátok léteznek. Ha kimarad egy nagymozgás, felcserélődik vagy túl későn következik be, akkor ezt egy tünetnek kell tekintenünk, ami annyit mindenképpen jelez, hogy érdemes szakemberhez fordulnunk.

Gurulás, forgás – mikor következik be?

A gurulás, átfordulás, forgás a 6-7. hónap tájékán következik be. Általában egyik napról a másikra, hirtelen átfordul a baba. Nagyon fontos emiatt (is), hogy soha ne hagyjuk egyedül az ágyon, pelenkázón, stb., mert soha nem lehetünk abban biztosak, hogy a következő pillanatban nem fordul át.Az, hogy a baba a hasáról a hátára fordul meg először vagy éppen fordítva, teljesen mindegy. Valószínű, hogy azok a babák, akik többet vannak hason, ők hasról fognak hátra fordulni és fordítva is igaz, de még ez sem kőbe vésett. Az viszont mindenképp fontos, hogy mindkét irányba forogjon, guruljon, azaz jobbról balra és balról jobbra is. Vannak babák, akik hosszan és sokszor gurulnak-forognak, akár hónapokig így közlekednek, de vannak olyanok is, akik csak néhányszor mutatják meg, hogy már erre is képesek.Ebben az időszakban fontos, hogy motiválhatjuk a babát, ha mindenféle játékokat, csörgőket, tükrös játékokat vezetünk be a baba életébe, illetve, ha palacsintásat játszunk: egy plédbe óvatosan becsavarjuk, majd kigurítjuk. A gurulásnak, mint nagymozgásnak fontos szerepe van az agyi érési folyamatok stimulálásában.