Kisgyerek

Életveszélyes lehet a borostyán nyaklánc

A fogzás fájdalmát nem csökkenti, viszont fulladást okozhat az egyre népszerűbb borostyán nyaklánc.
2014. Január 14.

Nagyon sok kisbabán látni borostyán nyakláncot. A szülők azért veszik meg a – jellemzően egy év alatti – kicsiknek, hogy csökkentse a szorongást és a fogzás miatti fájdalmat. A hiedelem szerint ugyanis a bőrhöz érve, a testhőmérséklet hatására illóolajok szabadulnak fel a borostyánból, amelyek így a véráramba jutva nyugtatják a babát.

Mint azonban dr. Csupor Dezső gyógyszerész, egyetemi adjunktus és dr. Novák Hunor gyermekgyógyász egy közösen jegyzett írásban rámutattak, ennek nem sok valóságalapja van.

A természetes borostyán (azaz nem a gyárban előállított műborostyán, amelyből feltehetően ezen láncok egy része készül) összetevői között megtalálható a borostyánkősav. Illóolaj azonban egyáltalán nincs benne. Ám ha lenne is benne: nem ismerünk olyan illóolajat, amely a bőrön keresztül felszívódna, képes lenne csökkenteni egy másik testrész fájdalmát – fogalmaznak a szakemberek.

A másik “tudományos” magyarázat a nyaklánc mellett azon alapul, hogy a borostyánnak elekromágneses aktivitása van és jelentős mennyiségű organikus, tisztán természetes energiát termel. A borostyán dörzsölés hatására valóban elektromos lesz – ezt a tulajdonságát már az ókori görögök is felismerték – csakúgy egyébként, mint több műanyag is.

Veszélyes a borostyánlánc!

A két szakértő szerint tehát az az állítás, amely szerint a borostyán organikus energiát termel, természettudományos nonszensz. A két szerző összegezve kiemeli: valójában egyetlen olyan vizsgálat sem ismert, amely a borostyánkő fogzást elősegítő, fájdalmat csökkentő hatását igazolná. Ezzel szemben a borostyánnyaklánc nagyon veszélyes lehet a babákra!

Mint dr. Csupor Dezső és dr. Novák Hunor írják: “Egy csecsemő/kisgyermek nyakába nyakláncot rakni életveszélyes: nem pusztán a nyak elszorítása okozhat életveszélyes állapotot, de a leszakadó borostyánszem lenyelése fulladásos halált okozhat! Tüdőbe került, légutakat elzáró tárgyakkal pedig sajnos gyakran találkozunk a mindennapok során, a baj egy pillanat alatt megtörténik.

Hiába állítják a forgalmazók azt, hogy a termék biztonságos, szemenként csomózott, nem okozhat problémát – ez nem igaz! Külföldön már több esetben volt a szétszakadó nyakláncok és szétguruló borostyánszemek miatt botrány (és a nyakláncok kivonása, visszahívása a forgalomból). A (mű)borostyán nyaklánc ráadásul allergizálhat is!”

Kapcsolódó cikkek: