Baba

A nyelvfék is okozhat szoptatási nehézséget

A kizárólagos szoptatást ma a csecsemők hat hónapos koráig javasolják a gyerekgyógyászok. Ezt egy egyszerű, ám gyakran kezelés nélkül maradó eltérés gátolhatja, állítják a Floridai Egyetem kutatói.
2010. Július 14.

A nyelvfék ( frenulum linguae) a nyelv alatti kötőszövet, mely a nyelvet a szájüreg alsó részéhez rögzíti.Anyatejes táplálás Ha ez nem kellően hosszú, az újszülött nem tud jó technikával szopni, fájdalmat okoz édesanyjának, így sokan felhagynak a szoptatással.

“A beavatkozást frenektómiának nevezik. Még a körülmetélésnél is egyszerűbb beavatkozás, tovább tart a beteg beleegyező nyilatkozatának a kitöltése, mint maga a műtét. A gond az, hogy sok orvos nem tartja szükségesnek magát a beavatkozást, mert nem tanult annak jelentőségéről” – derül ki a Pediatrics folyóiratban megjelent online cikkből.

Ez a kicsiny elváltozás megakadályozza a csecsemőket a hatékony szopáshoz szükséges nyelvmozgás elvégezésében. A cumisüvegből magától folyik a tej, szopáskor viszont szívóhatást kell kifejteni, ehhez nyelvecskéjüket a szájpadláshoz kell tudni nyomni. Ha csak ráharapnak az emlőbimbóra, mint a cumisüvegre, az egyrészt nagyon fáj az édesanyának, másrészt elzáródnak a tejcsatornák, nem folyik belőlük a tej.

A csecsemők 2-5 százaléka születik lenőtt nyelvfékkel, felüknek ez szopási nehézséget is okoz. Amerikában 4 millió gyerek születik évente, ebből 40-100 ezer közötti a rövid nyelvfékkel születettek száma. A cikk egy olyan csecsemőről számolt be, aki táplálási és súlygyarapodási problémákkal került kórházba, hat hónapos korára súlya kevesebb volt, mint születésekor. Kórházba kerülve közel egy kilót gyarapodott 36 óra alatt, azt követően, hogy nyelvfékét felvágták.

Ez az extrém példa is jól szemlélteti az eltérés jelentőségét. Az anyatej az ideális táplálási mód a csecsemők számára az Amerikai Gyermekgyógyászok Társasága szerint. “Az így táplált csecsemők védettebbek a betegségekkel szemben, ezért arra szeretnénk biztatni a kismamákat, hogy minél tovább szoptassanak” – nyilatkozta Jerry Isaac gyerekgyógyász Floridából.

Egy nemzetközi orvoscsapat segítségével igyekeznek olyan szűrőmódszert kifejleszteni, amely segíti a lenőtt nyelvfék minél koraibb felismerését. A frenektómiának az orvosok még mindig nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, sokan sem felismerni, sem kezelni nem tudják a rövid nyelvféket.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Lenőtt nyelv
  • Le van nőve a baba nyelve!
  • Segítség! Nem megy a szoptatás!
  • 8 ok, ami miatt fájhat a szoptatás
  • Forrás: Medipress