Kisgyerek

Harap a fiam! Mit tegyek?

Az első és a harmadik szülinap között ez nem is olyan ritka! Vajon mit tehetsz azért, hogy ne harapjon a kisgyereked?
2011. Augusztus 31.

Harap a fiam! Mit tegyek?

– Azonnal hagyd abba a vele való foglalkozást, vagy vond ki a játékból, és ültesd le néhány percre magad mellé. Ha megint előfordul, kicsit tovább maradjon ülve, de ne szórakoztasd sok beszéddel, prédikációval, elég, ha egyszer elmondod, hogy ez nagyon fáj a másiknak, ezért nem tehet ilyet. Fontosabb, hogy érezze, milyen unalmas következménye van tettének, és ne “érje meg” neki így magára vonni a figyelmedet.

– Foglalkozz a “sértettel”, és ne vele. Vigasztald meg, simogasd meg a fájó helyet. Ez nemcsak neki esik jól, hanem eltereli a figyelmet a kisfiadról. Ha azt látja, hogy más kedveskedést, szeretetet kap azért, amit ő tett vele, rá pedig nem figyelnek, nemigen ismétli meg ezt.

– Figyeld meg, mi váltja ki nála ezt viselkedést. Lehet, hogy csak akkor ilyen vad, amikor már fáradt, éhes, szomjas, melege van, tele a pelusa, egyszóval egyéb bajai miatt ingerlékenyebb. Lehet, hogy nem tudja elmondani, amit szeretne, és így próbál érvényesülni? Előzd meg ezeket a helyzeteket még időben: légy résen, és segíts neki időben! Néha egyszerűen ki kell találnod időben, hogy mit szeretne!

Bábozd el neki a jelenetet két figurával úgy, ahogyan történt, és úgy is, ahogyan elfogadható formában kifejezhetné indulatát, például elmondhatja, hogy dühös, toppanthat a lábával, moroghat.

– Kisebb indulat jobban kezelhető: ne engedd, hogy összegyűljön benne a méreg, segíts neki kiengedni a gőzt.

Figyeld meg a viselkedését és az arcát: már a kezdeti nyugtalanság jeleinél javasolj kis szaladgálást, hempergést, vagy adj a kezébe rágcsálni való répát.

Ezeket is olvasd el:

Forrás: Kismama magazin