Kisgyerek

Vadócok szelídítése

Játszóházban, játszótéren, baba-mama csoportban mindig akad egy-egy agresszív gyerek, aki elrontja a többiek békés játékát, ám megfelelő hozzáállással előbb-utóbb őket is rávehetjük az együttműködésre.
2008. Január 27.

A békés túlerő győz egy vadóccal szemben, ám ha több kötekedő gyűlik össze, eredményesebb, nem nézhetjük tétlenül a homokozó széléről az eseményeket, mert ebben a korban a kicsik még nem tudják rendezni az összezördüléseket.

Ha a saját gyerekünkről van szó, akkor magyarázzuk el neki, hogy miért nem szabad bántani másokat. Mutassuk meg, hogy szavakkal fejezze ki a vágyait, kérje el a játékot a másik gyerektől. Semmiképp ne haragudjunk rá a viselkedéséért, de legyünk határozottak.

Sokkal nehezebb helyzetben vagyunk, ha a mi gyerekünket bántja más gyerek: nagy kérdés, hogy miképpen avatkozzunk közbe és, hogy mikor. Minél kisebb gyerekről van szó, annál inkább a védelmünkre szorul, hiszen még nem tudja megvédeni magát. Óvodás korú gyerekeknél egy darabig rájuk bízhatjuk a konfliktus kezelését, de ne tegyünk úgy, mintha nem tartozna ránk (is) a helyzet, ne vonjuk ki magunkat a szituációból. Amikor úgy érezzük közbe kell lépnünk. tegyük meg!

Elsősorban a saját gyerekünket kell védenünk és nevelnünk, nem a másét. Persze nehéz az a helyzet, amikor az agresszív gyermek szülője nem avatkozik be, ilyenkor nekünk kell valamiféle stratégiát alkalmaznunk. Még ezt megelőzően a saját sérelmet szenvedett gyerekünket nyugtassuk meg, ha sír vígasztaljuk meg, mutassuk ki, hogy mellette állunk, és elmagyarázhatjuk neki, hogy nem volt helyes, ahogy vele bántak, nem az ő hibájából történt az összezördülés. Ha muszáj, akkor közbe kell lépnünk és a más gyerekével is kell kezdenünk valamit ebben a helyzetben.

Közbelépésünkkel megmutatjuk, hogyan lehet megoldani az efféle helyzeteket. Semmiképpen se hagyjuk szó nélkül, és ne futamodjunk meg. Mondjuk meg a verekedő gyereknek, hogy nem bánthat másokat. Ajánljunk megoldást a közös játékra (például várépítés), de csak akkor, ha úgy látjuk a bizalom helyreállítható a gyerekek között. Tereljük a hajba kapók figyelmét olyan tevékenységre, amelynek során megmutathatják erejüket, ügyességüket (versenyfutás, biciklizés). Kis ideig játsszunk velük együtt, majd amikor elvonultak a viharfelhők, ismét háttérbe húzódhatunk.

Tartalékoljunk néhány apró meglepetésjátékot (két kisautó, két lufi, két színes kréta), amit kioszthatunk köztük. Ha csupán egyetlen kívánatos játékot ajánlunk fel, az csak olaj a tűzre. Szaladgálás, gyűjtögetés, motorozás, labdázás, bújócskázás közben kevesebb lehetőség adódik az összeveszésre.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Túlságosan eleven?
  • Szemtelen ovisok
  • Verés
  • Összefügg a stresszhormon szintje és a magatartászavar?
  • Forrás: Kismama magazin