Baba

Szívni, vagy nem szívni? – Orvosi és anyai szemmel az orrszívásról

Mivel a kicsik még nem tudják maguktól üríteni az orrváladékot, magától értetődő megoldásnak tűnik az orrszívás, de vajon tényleg ezzel teszünk a legjobbat?
2019. Január 03.

A hűvös idő beköszöntével elindul a megfázásos időszak, amikor egymást érik a különböző köhögős, prüszkölős, orrfolyásos betegségek. Megkérdeztünk a téma kapcsán egy szakértőt, s annak is utánajártunk, hogy mi a piacon megtalálható legnépszerűbb és a legszakszerűbb orrtisztító eszköz.

Az orrszívózás témája elég megosztó: míg egyesek hálát adnak érte, mások veszélyesnek tartják. Magyarországon például szinte teljesen természetesnek vesszük ezt a módszert, de tőlünk nyugatabbra már igencsak összevonják a szemöldöküket, ha erről beszélünk. Hogy eloszlassuk a kételyeket az orrszívózás kapcsán, megkérdeztük, Dr. Jósa Valériát a Róbert Károly Magánkórház Gyermek Fül-Orr-Gégészét , hogy mi is a helyzet valójában az orrszívózással?

“Felnőttként is jól tudjuk, mennyire rossz az általános közérzetünk, amikor csak a szájunkon át tudunk levegőt venni, ezzel a picik is így vannak, sőt a csecsemők még nem is tudnak a szájukon keresztül lélegezni. Megfázáskor a pangó váladék hatására könnyen kialakulhat arcüreg- vagy középfülgyulladás, a garatba lecsorgó váladék pedig köhögést okozhat, majd a légcsövet és a főhörgőket is felülfertőzheti és hurutossá válhat. Mivel a gyerekek körülbelül 5-6 éves korukra tanulják meg azt az intenzitású és technikájú orrfújást, amellyel a teljes orrváladékot ki tudják fújni, addig a mi feladatunk, hogy segítsük őket az orrjáratok tisztántartásában” – hangsúlyozza a doktornő.

Sok gyerek számára igazi rémálom az orrszívás, és mi szülők sem örömünkben nyúlunk a rettegett eszköz után. De ha be kell vetnünk, akkor a piacon ma már számtalan változatot találunk, mindenki megtalálhatja a gyermeke és gyakorlata számára legideálisabb változatot. Egy rögtönzött mini felmérésben több mint 10 édesanyát kérdeztünk meg arról, melyik eszköz a kedvence és miért. Legnagyobb meglepetésünkre, szinte egyöntetűen a legegyszerűbb, drogériákban is könnyen beszerezhető porszívóra csatlakoztatható kis műanyag szerkezet győzött.

“Számomra nagyon fontos volt, hogy szakszerűen és nagyon alaposan kitisztítsam az orrjáratokat. Sajnos mindkét gyerkőcömnél kórosan nagy mandulákkal volt dolgunk, így nálunk gyakori használatban volt az orrszívó-porszívó. Mivel sokat betegeskedtünk, határozott és eltántoríthatatlan voltam, tudtam, hogy ez az egyik legfontosabb, amit tehetek azért, hogy a szövődményeket elkerülje” – emlékszik vissza Angéla, aki több éven át vívta harcait a két – az orrszívást kifejezetten utáló, ám gyakran betegeskedő gyermekével.

Petra is erre az eszközre szavaz, ha kisfiai lebetegszenek, ám ő nem csatlakoztatja porszívóhoz a készüléket: “A legegyszerűbb drogériában is kapható orrszívót szoktam használni, bár én szájjal szívom, nem használok porszívót. Úgy érzem, így talán kíméletesebb, nem olyan hangos, ezáltal kevésbé ijesztő, mégis nagyon jó eredményt érek el vele”- meséli a kétgyermekes anyuka.

Juditéknál is gyakori vendég az orrszívó-porszívó, és náluk a praktikum is szerepet játszott abban, hogy ezt a verziót választották: “Nagyon fontosnak tartom a váladék leszívását. El se rakom a porszívót, ilyenkor télen napi szükséglet az orrszívás nálunk. Az orrszívó kiválasztásakor nekünk fontos volt, hogy műanyag legyen. Azóta többször is beigazolódott, hogy jól döntöttünk. Gyakran leejtjük, hol a gyerekek, hol mi, szülők.”

Megkérdezetteink közt persze akadtak olyanok is, akik különlegesebb, például csapra szerelhető orrszívóra esküsznek, vagy előrelátóan olyan mellszívót vásároltak a csöppség érkezésekor, melyet orrszívásra is lehet használni.

“Többféle orrszívót is kipróbáltunk, de nekünk végül a csapra szerelhető, üveg változat vált be a leginkább. Szeretem, hogy a csap erősségének szabályozásával nagyon jól be tudom állítani a kis szerkezet szívóerejét, és mivel a mosógépünk közvetlen a mosdónk mellett van, így a pelenkázó feltét ráhelyezésével egy fix és jól használható orrszívó állomást sikerült kialakítanunk a téli időszakra” – meséli Kitti, aki még azt is a csapos verzió előnyéhez írja, hogy nem zajos, így a kicsik kevésbé tartanak tőle.

Az orrszívókínálat persze számtalan további alternatívát is tartogat. Ott vannak például a kisméretű, elemes vagy akkumulátoros készülékek is, melyek bár gyengébb szívóerővel rendelkeznek, de ezt ellensúlyozza az a tény, hogy bárhol, bármikor bevethetőek, kevésbé zajosak, mint a porszívós verzió, és tényleg nagyon praktikus a méretük, mindenhova magunkkal vihetjük őket.

A nagyobb, elektromos orrszívók – mint például az inhalátorral összekötött, vagy a motoros verziók – hatékonyságukban a porszívós változattal egyenértékűek. Egyes szerkezetek állítható szívóerősségűek, így könnyedén szabályozhatóak annak függvényében, hogy épp egy néhány hetes csecsemőnél vagy mondjuk egy 4 éves gyermeknél kell bevetnünk.

Ráadásul a szakember is ezek mellett az eszközök mellett teszi le a voksát: “Fontos tudni, hogy a kézzel, szájjal kifejtett szívóhatás sosem ér az elektromos szívóhatás nyomába” – hangsúlyozza Dr. Jósa Valéria.

“Nálunk egy krupp roham után került egy elektromos inhalátor a háztartásba, később fedeztük fel, hogy orrszívásra is alkalmas. Nagyon szeretjük, mert számunkra nem olyan drasztikus, mint a porszívó, ugyanakkor nagyon hatékony. A tisztítása nem a legkönnyebb, de megoldható. Mi ezt a készüléket az első pánik után vásároltuk a kórházból hazafelé tartva az első patikában” – meséli Anna, akinek két pici fia sajnos még a halkabb, kímélőbb orrszívó megoldást sem tűri hiszti nélkül.

Vannak olyan az orrszívással kapcsolatos tények, melyek típustól függetlenül érvényesek. Ilyen például a szerkezetek higiénikusan tartásának kiemelt fontossága.

Higiéné szempontjából szerencsés olyan típust választani, amely darabjaira szedhető. Ha nem lehet szétszedni az eszközt, akkor ugyanis előbb-utóbb a hosszú műanyag csőben gomba telepszik meg, a sűrű váladék csak kínszenvedéssel távolítható el a szívófejből. Nagyon fontos, hogy a használat után azonnal alaposan elmossuk és fertőtlenítsük az orrszívót: ez bizonyos termékeknél kifőzéssel végezhető, de hidegen is lehetséges fertőtlenítő oldattal” – osztja meg gondolatait a gyermek fül-orr-gégész, aki azt is részletesen elmondta nekünk, hogy hogyan is érdemes a kritikus műveletet végrehajtani.

“Ha sok az orrváladék, először szívjuk le. Ha nagyon sűrű, vagy ébredés után be van száradva, akkor először fújjunk be tengervizes oldatot a kicsi orrába. Ezt követően használjunk valamilyen recept nélkül kapható, lohasztó hatású, gyermekek számára készült orrspray-t, majd várjunk körülbelül 5 percet, s ezután ismét fújjunk be tengervizes oldatot, amely fellazítja a sűrű váladékot, és így szívjuk le. Az orrspray segít abban, hogy az orrnyálkahártya összehúzódjon, és olyan helyekről is kiürüljön a váladék, ahonnan a duzzadt orrnyálkahártya nem engedné. Fontos arra figyelni, hogy a szívóvéget soha ne tartsuk a középvonal felé, nehogy megszívja az orrsövény nyálkahártyáját, mert úgy vérzést produkálhatunk. Ha pedig nagyon mélyre nyomjuk, akkor az alsó orrkagylóra tolhatjuk, ami szintén vérzést okozhat” – hívja fel a figyelmet a veszélyekre Jósa doktornő.

Kapcsolódó cikkek: