Kisgyerek

Erre figyelj, ha porszívós orrszívótok van

Ti is használjátok a porszívós orrszívót? Egy gyakori, de annál bosszantóbb problémára szeretném felhívni a figyelmeteket.
2018. Január 10.
Porszívóra veszélyes orrszívó

Bevallom őszintén, évekig a legnagyobb lelki nyugalomban használtam a porszívós orrszívót. Mindig abban a hitben voltam, hogy ezek a készülékek biztonságosak, mert úgy vannak tervezve, hogy nem okozhatnak fájdalmat vagy problémát a gyerekeknek. Arra azonban álmomban sem gondoltam volna, hogy a porszívómat akár tönkre is tehetik, ha nem figyelek.

Mi lapul a porszívómban?

A gyerkőcök orrának porszívózása az őszi-téli időszak egyik állandó témája. Kezdő és gyakorló anyukák millióféle fórumon osztják meg egymással tapasztalataikat erről a módszerről, ami ma már kikerülhetetlen rutinja a náthás és allergiás gyerekek gyógyításának.

Egy kedves ismerősöm, két kisgyermek édesanyja mesélte nemrégiben, hogy egyik este gyanúsan büdösnek találta a porszívóját, ezért megkérte a férjét, nézze meg, mi lehet a gép baja. A porszívó szétszerelését követően hamar kiderült, mi okozta a gondot: a motortér televolt a gyerkőcök orrából kiszívott váladékkal, ami egyúttal a végét is jelentette a készüléknek.Mivel az anyuka mindkét gyermeke légúti veszélyeztetett (asztma, krupp), rengeteget használta orrszívózásra a gépet, amibe sajnálatos módon belekerült az, aminek az orrszívó gyűjtőtartályában lenne a helye.

Tanulság?

Érdemes orrszívózás után a gégecsövet (és akár a gép belsejét is) megvizsgálni. Ha váladék került a csőbe, azon nyomban ki kell kimosni, majd kicsepegtetni és hagyni megszáradni.Van, aki arra esküszik, hogy inkább egy régi, már nem használt porszívót tart fenn ehhez a művelethez, így – ha az tönkremegy -, akkor nem kár érte.

De hogy kerülhet a gépbe a váladék?

Amennyiben nagyobb mennyiségű (több ml-nyi) sós vizet juttatunk be a gyermek orrjáratába, akkor a váladékkal elkevert víz a leszíváskor bejuthat a gégecsőbe és így a porszívóba is.

Meg lehet-e akadályozni?

Érdemes több rétegnyi gézlapot helyezni a porszívó és az orrszívó összeillesztéséhez, ami a levegőt átengedi, ugyanakkor megakadályozhatja a folyadék gépbe kerülését.Van, aki a kiszárított és félbehajtott popsitörlőre esküszik, de jó lehet egy – szintén kiszárított -, felülettisztító kendő is, ami némi illatanyagot is ad a művelethez.Kapcsolódó cikkeink orrszívás témában: