Baba

Baj, ha ugyanazt az orrszívót használom mindkét gyereknél?

Az orrszívó a legpraktikusabb, legegyszerűbb eszköz, hogyha náthás a baba és még nem képes az önálló orrfújásra. De mi van, hogyha a testvérek között minimális a korkülönbség és mindkettőnél orrszívót kell használni?
2016. Augusztus 23.

Mivel az újszülött és a fiatal csecsemő csak orron át tud lélegezni, és nem képes az önálló orrfújásra, így a szülő feladata, hogy az aprócska orrból eltávolítsa a váladékot.

Orrot szívni akkor érdemes, ha a kicsinek eldugult az orra, láthatóan váladékozik, vagy levegő híján “szörcsög”, sípol, méghozzá annyiszor, ahányszor egy felnőtt orrot fújna.

És hogy miért érdemes orrszívót használni a picinél? Mert a helytelen technikával végzett orrfújáskor a váladék a fülkürt, az arc- és homloküregek felé préselődik, és ott a náthánál súlyosabb gyulladást okoz. Figyelj tehát nagyon arra, hogy amíg gyermeked nem tudja magától rendesen kifújni az orrát, addig mindig használj orrszívót is.

Ez eddig szép és jó, de ritkán van szó arról, hogy mi van olyankor, ha két pici van a családban és egyszerre lesznek náthásak. Vajon lehet a tesóknál ugyanazt az orrszívót használni, vagy érdemes kettőt beszerezni belőle?

Bár gyakran előfordul az, hogy valamilyen náthás betegség az egész családot ledönti a lábáról, közel sem biztos, hogy mindenkiben pontosan ugyanaz a vírus, fertőzés tombol. Nagyon valószínű, hogy más és más fertőzések vannak a gyerekekben, így ha ugyanazt az orrszívót használnánk náluk, akkor fenn állhat az a veszély, hogy a lehető legjobb szándékunk ellenére keresztbe fertőzzük őket.

Így ha egyidejűleg betegek a gyerekek, semmiképp se használjuk ugyanazt az orrszívót! Kivéve, ha megfelelő módon tudjuk őket minden használat után fertőtleníteni (ahogyan azt egyébként is kell). De ha a gyakorlatot nézzük, a lehető legvalószínűtlenebb, hogy az egyik gyerek az orrfolyással “megvárja”, hogy mi a legalaposabban megtisztíthassuk az orrszívót.

(via)

Kapcsolódó cikkeink: