Gyerek

7 tény, amit nehéz lenyelni, ha antibiotikumukról van szó

A WHO egyik friss, 12 országban végzett tanulmánya szerint évente közel 700 000 ember hal bele valamilyen fertőzésbe és ez szám 2050-re akár a tízmilliót is elérheti.
2016. Június 13.

Az elmúlt években drasztikusan megnőtt az antibiotikumrezisztens baktériumok száma és ha nem történik valami változás, ez csak súlyosbodhat. A tanulmány ráadásul arra is rávilágít, hogy az eddigi szemlélet szerint hét olyan tényt is helyesnek gondoltunk, ami korántsem az.

1. Ha helyesen szedjük, az antibiotikumra nem alakulhat ki rezisztencia

Téves. Mi sem bizonyítja jobban a baktériumok túlélő és alkalmazkodó képességét, mint többezer éves jelenlétük és folyamatos elpusztíthatatlanságuk. Néhány különösen érzékeny baktérium ráadásul át tudja venni másik baktériumok rezisztenciaképességét így elsajátítva a túlélést.

2. A testünk lett immunis az antibiotikumokra

Sajnos ez sem igaz. Nem a szervezetünk, hanem a baktériumok váltak ellenállóvá és tanultak meg alkalmazkodni.

3. Az antibiotikum gyógyítja a megfázást

Bármennyire is gondoljuk így, ez sem helytálló. A megfázásokat és náthás tüneteket az esetek túlnyomó többségében nem baktérium, hanem valamilyen vírus okozza, melyekre az antibiotikumoknak semmilyen hatásuk nincs. A WHO tanulmánya szerint például Dél-Afrikában a megfázással küzdők 70 százaléka kifejezetten kéri orvosától, hogy írjon fel neki antibiotikumot.

4. Jobban vagyok, nem kell szednem

Az antibiotikumkezelés egy kúra, aminek hatásossága nagyban függ attól, hogy az orvos által előírt ideig, mennyiségben és gyakorisággal szedjük. Ha ezt nem tartjuk be, vagy kihagyunk egy-egy adagot, testünkben nem lesz elegendő antibiotikum, a baktériumok pedig újra elszaporodnak.

5. Jó lesz a múltkori is

Soha ne szedjük be az egy korábbi kezelésből véletlenül megmaradt, vagy családban fel nem használt antibiotikumot. Egyrészt a már lejárt hatóanyag semmit sem ér, másrészt pedig közel sem biztos, hogy a másnak felírt gyógyszer nekünk is ugyanúgy hatásos.

6. A folyamatos szedés immunissá tesz

Az antibiotikumrezisztancia bármikor előfordulhat, függetlenül attól, hogy egy, vagy több kúrát alkalmazunk. Tulajdonképpen az esély, hogy a baktériumok ellenálljanak, ugyanannyi.

7. Az orvosok hibája

Kétségtelenül az orvosoké a legnagyobb lehetőség, hogy jó kezelést ajánljanak, de az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy gyakran mi, betegek gondoljuk úgy, hogy nem baj, ha eltérünk az általuk ajánlott kezeléstől. Összességében tehát igazságtalan lenne csak őket vádolni.

Antibiotikumokkal kapcsolatos cikkeink:

  • Az elnyújtott antibiotikumkúra vastagbélrákot okozhat?
  • Ételallergia alakulhat ki az antibiotikumoktól?
  • Kell antibiotikumot adni a gyereknek?