Gyerek

Ez kell, hogy gyorsabban gyógyuljon a kéz-láb-száj fertőzés

Sok szülő győzködi a gyermekorvost, hogy írjon fel antibiotikumot a kéz-láb-száj fertőzésre, ez azonban nem segít.
2023. November 03.
kéz-láb-száj fertőzés jele a kézen

A kéz-láb-száj fertőzés egész évben felütheti a fejét, de az őszi-téli időszakban a megszokottnál is gyakrabban fordul elő, így sok gyerekorvos diagnosztizálja most ezt az igen kellemetlen, ám többnyire ártalmatlan betegséget.

Minden szülőnek rossz úgy látni a gyermekét, hogy szenved a betegségekkel járó tünetektől, amik a szóban forgó kéz-láb-száj fertőzés esetében:

  • Láz
  • Torokfájás
  • Kiütések a kézen, a lábon és a szájban, valamint a száj környékén

Akik átestek a fertőzésen, a gyógyulást követően pár héttel meglepődve tapasztalhatják ezeken felül a körmök leválását, ami szerencsére nem mindenkinél figyelhető meg, de ha mégis előfordul, nincs ok aggodalomra.

Mi segít, ha elkaptátok?

A felnőttek és gyerekek számára is kellemetlen vírusfertőzést nagyon könnyen fel lehet ismerni. A kéz-láb-száj betegség igen gyorsan terjed, de nem kell megijedni tőle” – írja friss Facebook-posztjában Antonio Di Mauro olasz gyermekorvos, akit sok szülő „nyúz” azért, hogy antibiotikumot írjon fel a panaszok csillapítására.

„Erre a betegségre nincs célzott kezelés, vírusfertőzés lévén pedig antibiotikum szedésére sincs semmi szükség. Az egyetlen, ami segíti a gyógyulást, a türelem” – folytatja a gyerekorvos, aki hozzátette, hogy a kéz-láb-száj fertőzéssel járó tipikus kiütések gyakran vendégeskednek a gyerekek popsiján is, ami szintén normális velejárója a fertőzésnek, vagyis pánikra semmi ok, ha itt is felbukkannak a kellemetlenkedő pöttyök!

Fotó: Getty Images