Gyerek

Az elnyújtott antibiotikumkúra vastagbélrákot okozhat?

Növelheti a vastagbélrák kockázatát, ha fiatal felnőttként és középkorúként hosszabb ideig szedünk antibiotikumot - derül ki a Harvard Egyetem szakembereinek friss kutatásából.
2017. Április 07.

Azok a nők, akik a 20-as éveiktől az 50-es éveikig többször is kéthetes vagy annál hosszabb antibiotikumkúrában vettek részt, nagyobb arányban kényszerültek a 60-as éveikben szembenézni különféle vastagbél-elváltozásokkal. Amennyiben ezek az elváltozások – például polipok és adenómák – nem kerülnek időben eltávolításra, rákot okozhatnak.

„Mindez azt sejteti, hogy a szervezet természetes bakteriális rendszerének bolygatása olyan elváltozásokat okozhat a bélben, amely kedvez a vastagbélrák kialakulásának. Mindezt azért is fontos tudnunk, hogy a hosszú antibiotikumkúrákon átesett páciensek tisztában legyen a kockázattal, és megfelelő szűrővizsgálatokon vegyenek részt” – mondja a kutatást vezető Dr. Andrew Chan.

A kutatás során több mint 16 600 olyan nő adatait vizsgálták, akik elmúltak már 60 évesek, és résztvettek a Nurses Health Study felmérésben, mivel ennek keretében az antibiotikumhasználat is feljegyzésre került.

A szakember ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a kutatás nem bizonyítja egyértelműen, hogy az antibiotikumkúra rákot okoz, az összefüggésre mindenesetre érdemes odafigyelni.

Az anyag a Gut című szaklapban került publikálásra.

Kapcsolódó cikkeink:

Ételallergia alakulhat ki az antibiotikumoktól?

Antibiotikum-szedés után máshogy hatnak a gyógyszerek?

Forrás: Medipress