Gyerek

Dr. Erdősi Gergő: A felnőttek is elkaphatják a skarlátot, ha a gyerek „hazahozza”

A skarlát hallattán a legtöbben még ma is összerezzennek, pedig már egyáltalán nem kell tőle annyira tartani, mint egykor. Persze félvállról sem szabad venni!
2024. Június 13.
skarlátos gyerek

Az erősen fertőző betegségek közé sorolható skarlát nem tekinthető szezonális kórnak, ugyanis bármelyik évszakban elkapható, általánosságban igaz azonban, hogy a nyári hónapokban valamivel ritkábban jelenik meg.

Ahogy azt Dr. Erdősi Gergő belgyógyásztól megtudtuk, a legyengült immunrendszer kedvez a betegségnek, így a tanév végére kimerült gyerekeknél akár erre is gondolni kell, ha olyan tünetek jelentkeznek, amelyek skarlátra utalhatnak.

„Az elmúlt évekhez képest gyakrabban fordul elő a betegség, ami betudható a Covid-járvány alatti higiéniás előírásoknak, amelyek akkor nagyban korlátozták a skarlát terjedését is” – osztotta meg a logikus összefüggést Erdősi doktor.

skarlát idézet

Ma már nem kell kitáblázni, ha skarlátos van a háznál

Ahogy azt megkeresésünkre Dr. Király Balázs gyermekorvos elmondta, a skarlát diagnózisát hallva sok szülő megrémül, korábban ugyanis nagy ijedtséget váltott ki, ha egy kisgyerek megfertőződött.

Az ijedt szülőket azonnal próbálja is megnyugtatni, hiszen a skarlát szerencsére mára sokat szelídült. „Az én gyerekkoromban nagyon veszélyes betegségnek számított, az érintetteket szigorúan el kellett különíteni, megelőzésképp a családtagokat is antibiotikummal kellett kezelni, az esetet pedig komoly hatósági szabályok kísérték. Amikor a háznál skarlátos beteg lábadozott, az ajtóra ki kellett tenni egy piros (skarlátvörös) cédulát, hogy mindenki értesüljön a fertőzésveszélyről” – tudtuk meg a szakértőtől.

Mint azt Dr. Király Balázs elmondta, a legtöbben azért tartanak még ma is a skarláttól, mert korábban sok utóbetegséget okozhatott: a Streptococcus-fertőzés után szívet, vesét, ízületeket és idegrendszert érintő szövődmények is kialakulhattak, ma viszont csak elvétve fordulnak elő ilyen komplikációk.

A gyerekorvos kiemelte, hogy a mai skarlátos megbetegedések már közel sem olyanok, mint a régiek, ez azonban nem jelenti azt, hogy most már félvállról lehet venni a tüneteket és a kezelést.

Ma már jóval ritkábban találkozunk az összes tünetet produkáló skarláttal, az utóbetegségek pedig csaknem teljesen eltűntek. A skarlát tipikus panaszai közé tartozik a magas láz, a tüszős mandulagyulladáshoz hasonló eltérés a torokban, a kis hólyagokkal borított, úgynevezett málnanyelv, valamint az apró, szinte összefüggő pöttyökből álló, érdes tapintású bőrkiütés.”

Kevesen tudják, hogy a skarlátot követő második-negyedik héten finom hámlás figyelhető meg a tenyereken és a talpakon, amitől szintén nem kell megijedni, a fertőzés után ugyanis ez is teljesen normális

skarlátos kislány a gyerekorvosnál

Nincs ellene védőoltás

A gyermekorvosnak többször is felteszik a kérdést a szülők, hogy létezik-e védőoltás skarlát ellen, az ebben reménykedőknek azonban nem tud jó hírrel szolgálni a doktor úr. Bár korábban voltak próbálkozások, hogy kifejlesszék a skarlát elleni védőoltást, a szakemberek nem jártak sikerrel, így a betegség ellen nem védekezhetünk ezen a módon.

Fontos tudni az antibiotikummal hatékonyan kezelhető skarláttal kapcsolatban, hogy többször is elkapható, vagyis akkor sem alakul ki a szervezetben teljes védettség, ha valaki egyszer már átesett rajta. Örömteli viszont, hogy az újból elkapott skarlát általában enyhébb lefolyású, mint az első. 

Annak ellenére, hogy a skarlát többnyire gyerekbetegség, olykor a felnőttek is elkaphatják, illetve tünetmentes hordozókká válhatnak, ha skarlátos beteggel érintkeznek. 

skarlát diagnosztizálása

Ahogy a felnőtt betegekkel foglalkozó Erdősi Gergőtől megtudtuk, a tünetek alapvetően nem különböznek a gyermekkorban jelentkező panaszoktól, viszont kevésbé kifejezettek. 

A klasszikus tünetek közül a fejfájás, torokfájás, nyelési nehézség fordul elő gyakrabban, a kiütések, illetve a láz már ritkábban jelentkezik a felnőtteknél. Emiatt sokszor nehezebb a korai diagnózis felállítása, hiszen a tünetek nagyon hasonlóak más felső légúti infekcióhoz.” 

A kezelés felnőttkorban is antibiotikummal történik, persze más dózisban, mint ahogy a gyerekeknél. A skarlátot elsősorban Penicillinnel kezelik.

Erdősi doktor kiemelte, hogy ha valaki elkapta a betegséget, a legfontosabb a korai diagnózis és terápia, mivel ritkán ugyan, de súlyos szövődmények is előfordulhatnak.

A gyógyszeres terápia mellett fizikai kímélet, megfelelő folyadékbevitel általában elegendő. Fontos hozzátenni, hogy általában 24 órával az antibiotikus kezelés megkezdése után megszűnik a fertőzőképesség, tehát 1-2 napig mindenképpen érdemes kerülni a közösséget, illetve ügyelni a megfelelő személyes higiéniára, azaz a rendszeres fertőtlenítésre, kézmosásra.

Nyitókép: Getty Images