Gyerek

Kiütések a gyereken – Mi okozhatja?

A kiütés az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati tünet, rengeteg betegség okozhatja. Összeszedtük a leggyakoribbakat.
2017. Június 09.

Kiütések

Milyen kiütések vannak?

A legáltalánosabb kiütés a csalánkiütés. Ha hat hétnél tovább áll fenn, vagy többször visszatér, már komolyabb kivizsgálásra van szükség – góckutatásra, allergiavizsgálatra. Az allergia mellett bőrre kent irritáló anyagok, krémek, tisztítószerek, vegyszerek, növényi kivonatok is okozhatnak kiütést, de kiválthat ilyet rovarcsípés, hőség és napsütés is.

Az ekcéma szintén gyakori: lehet veleszületett, de később megjelenhet tartósan is. Ez esetben az állandó kézmosás, a tisztítószerek használata provokálhatja. Ekcéma nemcsak kiszáradás, hanem allergia és irritáció miatt is jelentkezhet.

A bakteriális fertőzések okozta kiütések jellemzően a szőrtüszőkre lokalizáltan jelennek meg, az egész testen és a hajas fejbőrön is. Ugyanilyen tünetet okoz a rühesség, gyermekként közösségekben, kórházi osztályokon lehet elkapni.

Csecsemőknél ismert a pelenkakiütés. Oka, hogy a vizelet és a széklet a pici popsijára kerül, hatására pedig sérül a bőr védekezőképessége.

Gyerekkori kiütést még a vírusos fertőzések okozhatnak (mint a bárány– és a rózsahimlő), továbbá az ótvar, ha egy seb bakteriálisan felülfertőződik, miután elvakarják.

A gombás fertőzések ugyancsak kiütésekkel járhatnak, a rózsahámlás és sok gyógyszer szintén kivált ilyen panaszt.

Milyen kiütéses tüneteket tapasztalhatsz?

A kiütés nem csak pirosas, de bőrszínű is lehet, apró pöttyök mellett kisebb-nagyobb hólyagok megjelenését is jelentheti. Ezek textúrájukban eltérhetnek a bőrtől, lehetnek érdesek, szárazak, pikkelyesek és hámlóak, nedvezhetnek is. A kiváltó októl függően az érintettek a bőrfelületet melegnek érezhetik, a panaszt láz és fájdalom kísérheti. Az, hogy a kiütés viszket-e, a kiváltó októl függ.

Diagnózis, kezelés kiütéseknél

Annak a betegségnek a diagnózisát kell felállítani (majd kezelni), amely a kiütést okozza. Ehhez fizikai vizsgálatra, anamnézisének felvételére van szükség. Ebben segít az is, hogy a kiütések sokszor speciális helyeken jelennek meg, és jellemző lehet mintázatuk.

Ha vírusos eredetű az ok, akkor a fertőzést kell megszüntetni. Ha a gondot bakteriális vagy gombás fertőzés váltja ki, akkor helyi kezeléssel vagy szisztémás, szájon át szedhető gyógyszerrel orvosolható. Amennyiben a kiváltó ok ekcéma, akkor a kicsi bőrének lipidrétegét kell mindenekelőtt helyreállítani a gyógyszertárban kapható, kifejezetten ekcémásoknak való illatanyag-, tartósítószer- és parabénmentes olajtusfürdők, illetve testápolók mindennapos használatával. Ha a panaszt gyógyszer okozza, akkor azt el kell hagyni. A csalánkiütéseknél az antihisztaminok, szteroidos nyugtató és hűsítő kenőcsök jelenthetnek segítséget.

Olyan kiütések is vannak, amelyekre speciális krémeket, balzsamokat vagy ecsetelőket ajánlhat az orvos. A pelenkakiütést például speciális popsikrémek használatával lehet megelőzni és kezelni, illetve emellett figyelni kell a pelenkázás idejére és módjára, a popsi tisztán és szárazon tartására.

Nyomot az ilyesmi általában nem hagy, leszámítva az olyan eseteket, amikor például a bárányhimlős kiütéseket elvakarják.

Így előzhető meg

Ha a kiváltó okot ismered, tudod mérsékelni a panaszok megjelenésének kockázatát!

Fontos: ne kísérletezz!

Sose kísérletezz otthon házi szerekkel kiütés estén, irány az orvos!

Lektor: dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász-kozmetológus

Forrás: Kismama magazin Gyermekbetegségek különszám

Ezek a cikkek is kiütés témához kapcsolódnak: