Kisgyerek

Pikkelysömör

A pikkelysömör több mint a bőr krónikus betegsége, hiszen komoly érzelmi megterhelést jelenthet mind a szülőnek, mind pedig a gyermeknek, és kezelése is nehézkes lehet.
2016. Június 14.

A pikkelysömör, vagy más néven psoriasis görög eredetű szó, jelentése pikkely. A szó eredete is elárulja, hogy egyrészt ez az egyik legrégebb óta ismert betegségünk, melyet már római és görög orvosok is megemlítettek könyveikben, másrészt kifejezi e bőrbetegség legjellemzőbb tünetét is, a pikkelyszerű hámlást.

A pikkelysömör általános jellemzői

A pikkelysömör a bőr fokozott hámképződéssel járó krónikus gyulladásra való hajlama, amelyet külső és belső tényezők is befolyásolnak. A pikkelysömörrel érintett területen a bőr megvastagszik, és ún. plakkok jönnek létre. A plakkok a bőr sejtjeinek kórosan felgyorsult osztódása miatt alakulnak ki a fejbőrön, könyökökön, térdeken, a fenék területén és a háton. Előfordul, hogy ezek visszafejlődnek, de össze is folyhatnak, és ekkor már nagyobb plakkok jönnek létre. A plakkok vörös színű, fehéren hámló képződmények.

A pikkelysömör hátterében öröklött hajlam és külső, ún. provokáló tényezők is szerepelnek, s bár a tünetek leginkább a 30-as-40-es éveikben járóknál jelennek meg leginkább, csecsemő- és gyermekkorban is kialakulhat ez a véglegesen nem gyógyítható betegség. Statisztikák szerint a psoriasios betegek esetében 10-30 %-ban a bőrbetegség már gyermekkorban kialakul.

Miként jelentkezhet a pikkelysömör gyerekkorban?

Gyermekek esetében gyakori tünet az egész testen megjelenő kölesnyi-lencsényi méretű apró, hámló papulák (sötétvörös, hámló, a bőrfelszínből kissé kiemelkedő göbcse), amelyek később bármely testrészen feltűnhetnek. Amikor a bőrgyógyász szakorvos éles fémeszközzel megkaparja ezeket a papulákat, akkor számos pontszerű vérzést lehet felfedezni a hám felszínén. Ez az Auspitz-tünet, amely a pikkelysömör jellegzetessége.

Csecsemőkorban leggyakrabban a pelenka által fedett terület veszélyeztetett. Itt élénkvörös, éles széllel elhatárolódó makacs gyulladás formájában mutatkozik meg. Emellett jellemzően a hajlatokban (pl. hónalj) és a hajas fejbőrön veheti észre a szülő a jellegzetes tüneteket.

A hajas fejbőrön a fül mögött illetve a szemöldök tájékán és a külső hallójáratban figyelhetőek meg a pikkelyekkel befedett pakkok, felrakódások.

Gyermekkorban igen jellemző még a főként a törzsön és a végtagokon, elszórtan megjelenő 0.5-2 cm átmérőjű viszkető, pikkelyesen hámló tünetek (pettyes pikkelysömör). Ezek jellemzően cseppszerű foltokban tűnnek fel a testen.

A pettyes pikkelysömör gyakori előidézője a sztreptokokkuszos torokgyulladás, különféle felső légúti fertőzések, a mandulagyulladás és a bőr különféle sérülései.

Szintén gyakori gyermekeknél a körmök pikkelysömörös érintettsége (köröm pettyezettség), amely kb. 70%-ban fordul elő: ilyenkor a körömlemezen pontszerű gödröcskék figyelhetőek meg, de a körömlemez alatt is jelentkezhetnek vaskos, fehér, morzsalékos felrakódások, amelyek a körömlemezt leemelhetik a körömágyról, és körömlemez deformitásához is vezethetnek.

Ciklikus betegség

A pikkelysömörről is elmondható, hogy kiszámíthatatlanul, ciklikusan jelentkezik: a tünetek súlyosbodhatnak, máskor meggyógyulnak, és hosszú időre el is felejtkezhetünk róla. Megjósolhatatlan, hogy a pikkelysömör mikor jelentkezik újra, és mennyi ideig tart.

Mi a teendő, ha felfigyelünk ezekre a tünetekre?

A pikkelysömör diagnosztizálása és kezelése szigorúan szakorvosi feladat, ami ráadásul nagyon szoros és rendszeres kontrollt is igényel. Sajnos – gyógyíthatatlan betegség lévén – a tünetmentességet lehet elérni az orvos által javasolt készítményekkel, amit mindig egyénre szabottan állapít meg.

A bőrgyógyász annak függvényében dönt az alkalmazott kezelésről, hogy milyen a pikkelysömör típusa, mennyire súlyosak a tünetek és milyen területek érintettek.

Enyhe tünetek esetében a helyi kezelést szolgáló krémek, olajok, viszketést enyhítő antihisztaminos készítmények jönnek szóba.

Pikkelysömör esetén a legfontosabb feladata az általános bőrápolás és bőrtisztítás valamint a hidratálás. Ezek mind azt a célt szolgálják, hogy elkerüljük velük a bőr kiszáradását, a gombás fertőzéseket és a seborrhoeás tüneteket, amelyek mind-mind rontják a pikkelysömörös bőr állapotát.

Ehhez a szakorvos gyakran kombinált készítményeket fog javasolni, melyeket meghatározott ideig és sorrendben kell használni a gyermek bőrének ápolásához:

 • A kezelés első lépése, hogy a plakkokon található pikkelyeket hámlasztó készítményekkel le kell oldani (karbamidos, szaliciles kenőcsök illetve sós fürdők).
 • A következő feladat a krónikusan gyors hámsejtérés és a gyulladásos folyamatok gátlása általában szteroid tartalmú kenőcsök segítségével.
 • Amennyiben azonban súlyosabb tünetekről van szó, akkor akár fényterápiára is szükség lehet. Szóba kerülhet még a kezelés antibiotikumos kiegészítése is, ha a vakarózás miatt bakteriális fertőzés alakult ki a gyermek bőrén.

  És mi tehetsz te a gyermekedért?

  1. Figyelj az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra, amellyel sokat tehettek a bőr egészségéért! Ügyelj a gyermek súlyára, mert a túlsúlyos gyermekek esetében nagyobb valószínűséggel jelennek meg psoriasisos tünetek.

  2. Nagyobb gyermekeknek meg kell tanítani a bőrápolás fontosságát: a bőr tisztán tartását, az előírt fürdőolajok és zsírozó krémek használatát, amelyek csökkentik a tüneteket.

  3. Igyekezzetek minél több időt szabadban tölteni! A pikkelysömör legjobb kiegészítő kezelése a természetes napfény, ami rengeteget javíthat a bőr állapotán.

  4. Tapasztalataim szerint (magam is érintett voltam a betegségeben) főként nagyobb gyermekeknél fontos az érzelmi támogatás is. Beszéljetek a betegségről, a tünetekről, és a terápia fontosságáról. A psoriasis érzelmileg is megterhelő lehet egy iskolás számára: a társak reakciója miatt kirekesztettségérzet, szégyenérzet is kialakulhat benne. Psoriasisos betegek esetében bizony nagyon fontos lehet akár egy pszichológus segítségét is igénybe venni.

  Kapcsolódó cikkeink:

 • Pikkelysömör gyermekkorban
 • Gyakran előforduló bőrbetegségek 0-3 éves korú gyermekeknél
 • A hidegfront hatása a szervezetre