Kisgyerek

Mit csináljak, ha megcsípte?

Nyáron előfordulhat, hogy egy darázs megcsípi a gyereket. Mi segíthet ilyenkor?
2012. Szeptember 12.

Mit csináljak, ha megszúrta egy darázs a gyereket?

– Azonnal vizsgáld meg a szúrás helyét, és csipesszel húzd ki a fullánkot, ha látszik. Ezzel megakadályozod, hogy a viszketést, duzzanatot okozó méreg a bőrbe kerüljön, így a legrosszabbat megússza a gyerkőc.

– Ha nem találtál fullánkot, helyezz kockacukrot a csípés helyére, a frissen bekerült méreganyag felszívódik a cukor lyukacsos szerkezetébe, így kevésbé duzzad és viszket majd a terület.

– Köss félbevágott vöröshagymát a szúrás helyére, ez megakadályozza a nagy duzzanat kialakulását.

– Ha nem tudtad frissen ellátni a csípést, utólag levendulaolajjal, hűsítő géllel, ecetes vizes borogatással, zsebkendőbe bugyolált jégkockával csillapíthatod a viszketést.

– Ha szájba került a darázs, azonnal fordulj orvoshoz: a duzzanat következtében beszűkülhetnek a légutak, és életveszélyes állapot léphet fel.

A rovarcsípés vagy a csalánnal való érintkezés helyén hisztamin képződik, ez okozza a viszketést, duzzanatot, a rovarcsípésre érzékenyeknél pedig allergiás reakciót vált ki. A viszketés csillapítására bármilyen antihisztamint tartalmazó krém, spray vagy gél megfelelő, gyógyszertárban szerezd be, és legyen veled készenlétben utazáskor is. Csípés után lehetőleg azonnal vidd fel a szert, hogy a gyerek ne érezzen ellenállhatatlan vakarózási kényszert.

Ha ugyanis elkezdte a vakarózást, még több hisztamin keletkezik, egyre fokozódik a duzzanat és a viszketés. Ha nincs kéznél semmilyen készítmény, az is segít, ha megnedvesíted és fújással hűsíted néhány percig a csípés helyét, majd hideg vizes, ecetes vagy sós vizes borogatást teszel rá.

Kapcsolódó cikkeink:

Nyár és a rovarcsípések – Komolyan kell venni?

Csípések gyermekkorban: hangya, méh, darázs, bolha

Rovarcsípés