Kisgyerek

Nyár és a rovarcsípések – Komolyan kell venni?

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor a vízparti nyaralóhelyen a szúnyognak köszönhetően végigvakarózzuk a vakációt. Ráadásul más rovarok is megzavarhatják a szünidőt, amiknek csípése nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is lehet.
2014. Július 08.

Akár a gyerekeknél, akár a felnőtteknél egy nem, vagy rosszul kezelt rovarméreg allergia súlyos következményekkel járhat. Így felmerül a kérdés, mit tegyünk, ha a gyermekünket megcsípi egy rovar?

Nyáron a leggyakoribbak a szúnyogtámadások, de igazán veszélyesek a darázs és a méhcsípések lehetnek. A probléma ilyenkor az, hogy nem tudjuk, hogy a gyermekünk allergiás-e a rovarméregre vagy sem. Ez a csípéskor hamar kiderül. Azoknál a felnőtteknél és gyerekeknél, ahol nem jelentkezik a támadás után azonnal semmilyen tünet, nincs sok teendő.

Hűsítő megoldás lehet, ha jégkockát rakunk a sebre, mert ebben az esetben kevésbé csíp, hűt is, és lassabban szívódik fel a méreg. Esetleg valamilyen antihisztamint tartalmazó (allergiaellenes) krémmel is bekenhetjük a csípést. Figyeljünk rá, hogy a fullánk ne maradjon benne, mert begyulladhat.

Anafilaxiás sokk – rémisztő és veszélyes

A probléma akkor kezdődik, amikor olyan tüneteket veszünk észre a gyermeken, ami nem közvetlenül a csípés helyével függ össze. Például az arca kipirul, vagy csalánkiütések jönnek ki rajta, feldagad a teste, esetleg elkezd fulladni vagy szédülni.

Sajnos létezik egy olyan allergiás reakció, amely olyan tünet együttessel jár, ami egyszerre akár több szervrendszert érintő probléma is lehet, és aminek már a neve is ijesztő: anafilaxiás sokk. “Ezt az allergiás reakciót leggyakrabban méh- vagy darázscsípés váltja ki, de okozhatja gyógyszer, vagy élelmiszer is” – tájékoztat Dr. Csáki Csilla allergológus. “A tünetek széles skálán mozoghatnak, jellemző az arc hirtelen felpüffedése, a vérnyomásesés, keringési zavarok, vagy csalánkiütés. Azonban az is előfordulhat, hogy semmilyen külső tünet nem jelentkezik a testen, hanem az illető egyszerűen elveszti az eszméletét. Fontos megjegyezni, hogy ilyen heves allergiás reakciónál ne próbálkozzunk a házi patikai szerekkel, hanem azonnal hívjunk mentőt!”

Persze, amíg valakit nem csípett még meg rovar, az nem tudhatja, hogy miképpen fog reagálni a szervezete a szúrásra. Ezért kell észben tartani, hogy egy ilyen aprócska balesetnél se szégyelljünk külső segítséget hívni, hiszen súlyos esetben ez az allergiás reakció légzésleálláshoz, vagy a keringés összeomlásához vezethet.

Nyár és a rovarcsípések – Komolyan kell venni?

Figyelem és fegyelem

Dr. Csáki Csilla ugyanakkor megnyugtat mindenkit, pánikra semmi ok, hiszen egy viszonylag ritka allergiás reakcióról van szó. Bár a megelőzésére nincs mód, mégis kellő figyelemmel és fegyelemmel sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük. “Ha valaki már átélt anafilaxiás sokkot, az általában kap az orvosától olyan gyógyszert, amit mindig magánál hordhat. Erre azért van szükség, mert ha úgy adódik, akkor a sürgős beavatkozást maga a beteg is elvégezheti, ha veszélyeztetettsége ismeretében megfelelő, állandóan magával hordott, önmagának beadható injekciós eszközzel látják el, és annak használatáról megfelelően kioktatják. Persze a gyógyszeres beavatkozást követően azért szükség van még ellenőrző orvosi vizsgálatra és utókezelésre.”

Az allergológus hangsúlyozza azt is, hogy a földimogyoróra, tojásra vagy tejre érzékeny gyerekeknél fokozottan figyeljük az élelmiszereken feltüntetett adalékanyagok listájára, mert az arra érzékenyeknél, szintén bekövetkezhet egy anafilaxiás sokk. És még egy fontos dolog! A védőoltásokat mindig szakrendelőben adassuk be a gyermekünknek, így egy a hatóanyaggal szemben esetlegesen fellépő allergiás reakciónál azonnal a segítségünkre tudnak lenni az orvosok. Nem árt tudni, hogy létezik egy előre csomagolt injekció, ami adrenalint tartalmaz. Ezt mindenkinél lehet alkalmazni, külön gyermekadag is létezik, ami bármilyen életkorban használható, és pontosan ilyen váratlan szituációkra van tervezve. Úgy működik, mint egy ceruza, használatához nem kell hozzá egészségügyi végzettség. Mindenesetre konzultáljunk a gyermekorvossal a pontos használati utasítást illetően.

Ez is érdekelhet: