Család

Öt tipp a szobanövényeid gondozásához

Ezekre is érdemes odafigyelni az egészséges szobanövényekért.
2024. Április 21.
(Kép forrás: Getty Images)

Öntözés. Minden szobanövény esetében nagyon fontos a megfelelő öntözés – és mindegyiknek eltérő az öntözési igénye, és ez ráadásul évszakonként is változhat. A Better Homes and Gardens is azt javasolja, hogy ne egy naptári ütemezést kövessünk éppen ezért a növényekhez, hanem igény és szükség szerint öntözzünk. Általános tipp, hogy ha a megfelelő méretű kaspóban van a növény, és a talaj felső 1,5-2,5 cm-es része kiszáradt, akkor öntözni kell. Arra viszont figyelj, hogy ne öntözd túl a növényeket – ez a pusztulásuk leggyakoribboka – és megfelelő vízelvezetésű cserépbe ültesd ezeket.

Ültesd át. Ha nem vagy biztos benne, hogy szükséges-e átültetni, ellenőrizd a növények gyökérrendszerét. Ha körbe keringenek a kaspó belsejében, akkor ideje lehet átültetni. Ha kinőtte a kaspót egy növény, ültesd át egy nagyobba. Ez jó alkalom arra is, hogy a több szárral rendelkező növényeket szaporítsd, több külön növény létrehozásával.

Távolítsd el a port a levelekről. A növények portalanítására nem csak azért van szükség, hogy szebbek legyenek, hanem abban is segít, hogy több fényt tudjanak felvenni. A leveleket mosd le szobahőmérsékletű vízzel, vagy ha szőrösek a levelek, akkor nagyon puha kefével.

Metszd meg a növényeket. A szobanövényeket bármikor megmetszheted, de az ősz a legcélszerűbb a nyári növekedés után. Ha visszavágod a túlnőtt növényeket, az segít, hogy megfiatalítsd őket. Próbáld meg a metszéseket közvetlenül a rügyek vagy az oldalhajtások felett végezni a visszavágni kívánt száron – itt zajlik a növekedés. Emellett távolíts el minden elhalt vagy beteg levelet és szárat, a sárga, barna, száraz leveleket és elszáradt virágokat.

Figyelj a betegségekre. Gyakori szobanövény betegségek a lisztharmat (olyan, mintha fehér lisztes foltok lennének a leveleken), a gombás levélfoltok (sárga, barna vagy fekete foltok a leveleken) és a gyökérrothadás (pépszerű, sötét színű gyökerek, amiket általában a túlöntözés okoz). Távolítsd el az érintett leveleket és szárakat, hogy megakadályozd a betegségek terjedését.