Család

Hét dolog, amire érdemes figyelni a szobanövények gondozásakor

Hibák, amiket érdemes elkerülni az egészséges és szép szobanövényekért.
2024. Január 29.
szobanövények
(Kép forrása: Getty Images)

A túl- vagy alulöntözéstől kezdve, a nem megfelelő fényviszonyokig több olyan dolog is van, amit véletlenül elkövetünk, amikor a szobanövények ápolásáról, gondozásáról van szó. A Homes&Gardens összegyűjtött néhány ilyen gyakori hibát, amire érdemes figyelni, hogy szebbek és egészségesebbek legyenek a növények – ezekből válogattunk.

Túlöntözés

A szobanövényekre az egyik legveszélyesebb dolog a túlöntözés – amire sokszor csak akkor derül fény, ha a növény hirtelen hervadni kezd, megsárgul vagy rothad. Bár vannak olyan szobanövények, amik szeretik, ha nedves talajban vannak, soha nem szabad ázniuk, ez ugyanis korlátozza a levegő áramlását a gyökerek körül, elősegíti a gombák növekedését és a gyökerek rothadását. A növények öntözési igényei típusonként eltérnek, ezért minden új növény esetében nézzünk utána az igényeinek. Általános szabályként kerüljük a túlöntözést, amikor a talaj felső rétege még nedves, és öntözés előtt érdemes az ujjunkkal tesztelni az alsóbb réteg nedvességét is.

Olyan kaspóba ültetünk, amin nincsenek lyukak

A vízelvezetés hiánya miatt is rothadni kezdhet a szobanövények gyökere, ezért mindig olyan kaspót válasszunk, aminek lyukak vanna az alján. Illetve a díszkaspóba tegyünk olyan műanyagkaspóba ültetett növényt, aminek lyukas az alja, és a felesleges vizet mindig öntsük ki ebből.

Túl kevés öntözés

Az sem jó, ha a növények túl kevés vizet kapnak, hiszen erre szükségük van a megfelelő fotoszintézishez, a tápanyagok felvételéhez. Ha a talaj túl hosszú ideig száraz, összetömörödhet, és ez is megnehezíti a vízfelvételt. Ilyenkor pálcikák vagy speciális levegőztetők segítségével levegőztessük a talajt, hogy az könnyebben felszívhassa a vizet. Súlyos esetben érdemes alulról öntözni.

Túl sok tápoldat

A növények növekedéséhez fontos, hogy időnként tápoldatozzuk őket, de ebből a túl sok több kárt okozhat, mint hasznot. Ezért mindig kövessük a tápoldat csomagolásán található adagolási útmutatót, és akár kipróbálhatjuk azt is, hogy először csak a javasolt adag felét adjuk a növényeknek.

A kevés fény nem egyenlő azzal, hogy nem kap fényt a növény

Fény nélkül a növények nem tudnak fotoszintetizálni és növekedni. Ha a növény leírása szerint kevés a fényigénye, vagy a félárnyékot szereti, akkor is kell fényt kapnia a növénynek. Az ilyen fényigényűeknél ez azt jelenti, hogy a világosabb helyiségekben a fényforrástól távolabb eső tületekre kerüljenek.

Közvetlen napfény

A nem megfelelő fényviszonyok mellett az sem jó, ha túl sok napfényt kapnak a növények, mert ez megégetheti a leveliket. Ezért érdemes kerülni, hogy közvetlen, intenzív fénnyel megvilágított helyen legyenek a növények, helyette inkább közvetettebb fényviszonyok között legyenek. A növény jelezheti, hogy túl sok napfény éri azzal, ha barna foltok jelennek meg rajta, és elkezd elhajolni a napfény irányából, hogy védje magát.

Nem megfelelő átültetés

Az átültetés olyan feladat, amit nem kell túl gyakran elvégezni, de ha megtesszük, akkor azt nagyon óvatosan tegyük. Ha túl gyakran ültetjük át a növényt, annak a reményében, hogy majd a nagyobb helyen jobban tud növekedni, az akár a növekedés visszamaradását is eredményezheti. Ne tegyük át a növényt sokkal nagyobb kaspóba sem, mert így lehet, hogy túl sok vizet kap majd öntözéskor – ha attól tartunk, hogy túl nagy helyre ültettük, ellenőrizzük a gyökereit. A talajkeveréket is úgy válasszuk ki, hogy a lehető leginkább hasonlítson ahhoz, amiben éppen van a növény-

Fontos, hogy ha el is követünk néhány hibát a növényekkel, ne adjuk fel túl hamar, próbáljuk megmenteni őket. Ha úgy látjuk, hogy nincs jó helyen a növény, helyezzük át pár méterrel – ez számára egy teljesen új világot jelenthet.