Trend

Ezért is érdemes szobanövényeket tartani

A szobanövények nem csupán egyszerűen megszépítik a lakást, de számos pozitív hatással lehetnek a hangulatunkra, jóllétünkre is.
2024. Július 05.

Legyenek zöldek, virágot hozók, gondosan összeválogatott beltéri kis dzsungel vagy egy tarkabarka kavalkád, a szobanövények csodaszép díszei lehetnek a lakásnak. De emellett több jótékony hatásuk is van, köztük a közérzetünkre is. A marthastewart.com szerint többek között a következőket is köszönhetjük nekik.

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Növelik a komfortérzetet

Ha a lakást otthonosabbá szeretnénk tenni, a puha díszpárnák, takarók és más kényelmes textíliák mellett érdemes növényeket is kitennünk, mert ezek is hangulatosabbá teszik a belső tereket. Egy 2019-ben készült áttekintő tanulmányban, amit a Multidisciplinary Digital Publishing Institute publikált, ötven kutatás adatai alapján azt találták, hogy azokat a helyiségeket kényelmesebbnek, komfortosabbnak ítélték a résztvevők, amikben voltak szobanövények is. A növények által egy kis természetet tudunk csempészni a lakásba is.

Csökkentik a szorongást

A kutatók azt is megállapították, hogy a szobanövények csökkentik az olyan negatív érzéseket, mint a szorongás és a fárdtság. Dr. Andrew Bertagnolli, a One Medical klinikai pszichológusa szerint az, ha tudatosan gondoskodunk a növényekről, segíthet csökkenteni a stresszt és elősegíti az érzelmi jóllétet. Ehhez érdemes egy rövidke időt szakítani arra, hogy megcsodáljuk az új hajtásokat, virágokat, leveleket, ezzel értékelve a munkát, amit végeztünk a növényekért.

Javítják a fókuszt

A vizsgálatok szerint a szobanövények az összpontosításban is segíthetnek: a résztvevők nagyobb koncentrációról, produktivitásról, tanulmányi teljesítményről számoltak be azokban a terekben, ahol szobanövények voltak. Így akár az iskolás, kamasz gyerekek szobájába is érdemes lehet néhány növényt becsempészned.

Egy nagyszerű hobbi

Ahogy a kinti kertészkedés, úgy a szobanövényekről való gondoskodás is egy remek kikapcsolódás lehet. Ezzel a hobbival is új ismeretekre tehetsz szert, hiszen meg kell ismerned, mi milyen talajba érdemes ültetni, kitapasztalni, a lakás melyik részén érzik legjobban magukat az adott növények, tudni, melyiknek milyen a vízigénye, az árnyékosabb vagy a naposabb helyeket kedvelik-e. Bertagnolli szerint ez a speciális tudás és tapasztalat pedig a céltudatosságot is javíthatja és büszkévé tehet, és másokkal is meg tudjuk osztani az ismereteinket.