Család

Egy kis önállóság csökkentheti a gyerekek szorongását

Az önállóság segíthet leküzdeni a félelmet, önbizalmat adhat és így csökkenti a szorongást.
2024. Március 22.
gyerekek
Kép: Getty Images

Sok gyerek – különféle okoknál fogva – szorong, amelyre gyógyír lehet például a kognitív viselkedésterápia. Most azt állítják kutatók, hogy a terápiákkal vagy a gyógyszeres kezelésekkel egyenértékű eredményeket tapasztaltak akkor, ha a gyerekeknek egy kis függetlenséget biztosítottak szüleik.

Az alapfeltevés az, hogy a gyerekeket arra ösztönzik, hogy a szüleik engedélyével, de a szüleik nélkül csináljanak valami újat egyedül. A szakértők szerint ez segíthet a gyerekeknek leküzdeni félelmeiket, csökkenteni a szorongást, önbizalmat szerezni és függetlenebbé válni.

Az önállóság-terápia tulajdonképpen egy technika, amelyet Camilo Ortiz, PhD, a Long Island Egyetem pszichológia docense és Lenore Skenazy hoztak létre. „Ami annyira átformálóvá teszi az élményt, hogy amikor a gyerek valami újat csinál egyedül, az önbizalma nő” – mondta a Motherlynek Skenazy. Skenazy szerint az önállóság-terápia olyasmi, mint az utazás: ijesztő, de felemelő.

„Nem csak a gyerekek változnak az önállóság-terápia során, hanem a szülők is” – mondta Skenazy. „Valamilyen okból x dolgot még nem engedtek meg neki, de egyszer csak igen, a gyerek pedig sugárzik a boldogságtól, ettől pedig a szüleik is félelem és szorongás helyett büszkék lesznek.”

„A szorongás arról szól, hogy valami rosszul fog menni, nem fogod tudni kezelni, nem fogod tudni megcsinálni, és ez a kudarc majd örökre fájni fog” – magyarázta. „A valóság az, hogy amikor valami rosszul sül el, rájössz, hogyan kezeld, és rájössz, hogy nem is olyan nagy ügy. Tehát a függetlenség – a gyerekek rávezetése arra, hogy a valósággal foglalkozzanak, ne a “mi lenne, ha”-val – nagyszerű szorongásoldónak bizonyul.”

Összességében az önállóság-terápia segíthet a gyereknek önbizalmat nyerni, enyhíteni a félelmeiket és abban is, hogy hosszú távon rugalmasabbá váljanak.