Család

Így neveld a gyereket, hogy ne lakjon a mamahotelben 30 évesen is

A függetlenedéshez szükséges készségek elsajátítása már kisgyermekkorban elkezdődik.
2022. Október 12.
anya és felnőtt lánya
Ezekkel is segítheted, hogy függetlenebb és önállóbb felnőtt legyen.

Nem csak Magyarországon, világszerte sok olyan fiatal felnőtt van, aki a szülői házban marad – vagy visszaköltözik oda. Természetesen ezt a helyzetet nézve sem lehet általánosítani, hiszen számos oka lehet annak, ha valaki otthon ragad a szüleivel. Nem mindenkinél arról van szó, hogy ez a helyzet kényelmes neki, vagy szeretne ”gyerek maradni” a mamahotelben. Sok esetben ez egy kényszerhelyzet, az anyagiak okán, és emiatt nem tudják még megengedni maguknak az elköltözést.

Ebben a helyzetben inkább azt szokták a nagyobb gondnak tartani, ha valaki hagyja, akár el is várja, hogy a szülei ugyanúgy gondoskodjanak róla, mint amikor gyerek volt, és nem is igazán szeretne függetlenedni tőlük, a mamahotel kényelmétől.

 

Azt, hogy a későbbiekben a gyermekedből felelősségteljes és független felnőtt váljon, hogy segítsd a leválását, már kisgyermekkorában megalapozhatod. A Smart Parenting ehhez adott néhány tippet:

Tanítsd meg a pénzzel bánni

A megtakarítás fontosságát már kiskorában érdemes megtanítani a gyermekednek. Rose Fres Fausto, korábbi befektetési bankár, jelenleg pénzkezelési coach szerint érdemes kipróbálni a ”20-as szabályt”. Ez azt jelenti, hogy ha a gyerek valamilyen bevételt kap – zsebpénzt, a rokonoktól pénzt ajándékba, stb. –, akkor ennek a 20 százalékát félre kell tenniük. „Már a kiadások előtt félreteszed a 20 százalékot, nem utána” – mondta.

Ha további pénzügyi tudatosságra nevelő tippekre vagy kíváncsi, a következő cikkünkben ajánlunk néhány ilyet.

Vond be a házimunkába

A Minnesotai Egyetem kutatása szerint nem csupán a leendő háztartása miatt fontos, hogy a gyermeked tudja, hogyan kell elvégeznie a ház körüli teendőket, ugyanis a fiatalkorban végzett házimunkák a függetlenséget és az önellátást is elősegítik. A tanulmány szerint azok a fiatal felnőttek, akik 3-4 éves korukban kezdték el a házimunkát, nagyobb valószínűséggel értek el karrierjük elején sikereket és voltak önellátóak, mint azok, akik nem végeztek házimunkát.

Engedd, hogy maga oldja meg a problémáit

Próbáld elkerülni azt, hogy mindig ”kimentsd” a gyermekedet az olyan helyzetekből, amelyekről tudod, hogy egyedül kell megoldania, javasolta Araceli Balajadia-Alcala pszichológus a portálnak. Ha a gyermeknek nehézsége támad valamivel, és minél többet gondolkodik, és különféle módokat próbál ki megoldásképp, annál ügyesebb lesz az önálló problémamegoldásban.

Ne te oldd meg helyette a házi feladatát

Ha minden házi feladatban segítesz neki, megcsinálod helyette, azzal elszalasztod annak a lehetőségét, hogy magára hagyatkozzon egy egyszerű feladat elvégzésében. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy később ne legyen megküzdési készsége, hogy egyedül kezelje a normál stresszes körülményeket.

Készülj fel az elengedésére

Nehéz arra gondolni, hogy a gyermekednek egyszer már nem lesz rád akkora szüksége, mint most, azonban egyszer ki kell repülnie a fészekből. Ahogy Julie Lythcott-Haims, a Stanford korábbi dékánja, és a How to Raise an Adult (Hogyan nevelj felnőttet) című bestseller könyv szerzője mondja: „Az én feladatom, hogy tápláló környezetet biztosítsak, megerősítsem [gyermekeimet] a feladatokon keresztül, és szeressem őket, hogy ők is szeretni tudjanak másokat és szeretetben részesüljenek… Az én feladatom az, hogy támogassam őket abban, hogy a nagyszerű személyükké váljanak.”

Forrás: smartparenting.com.ph

Nyitókép forrása: Getty Images