Gyerek

Tippek a gyerekek pénzügyi tudatosságra neveléséhez

Az egyes életkoroknak megfelelően, játékos formában érdemes elkezdeni a gyerekek edukálását a pénzzel kapcsolatban, majd később a zsebpénzen, megtakarításon keresztül is folytathatjuk a pénzügyi tudatosságra nevelést.
2020. Szeptember 07.
Tippek a gyerekek pénzügyi tudatosságra neveléséhez (Fotó: Getty Images)

Milyen módszerekkel segíthetjük megalapozni a gyerekek pénzügyi ismereteit az egyes életkorokban?

Tippek kisgyerekekhez, óvodásokhoz

A 2-3 éves kisgyerekek nagyon szeretnek boltosat, bevásárlósat játszani, ami remek lehetőség a pénzügyi tudatosság megalapozásához. Készítsünk játékpénzt a gyermeknek, és kiürült dobozokat, flakonokat, háztartási cikkeket, mint a papírtörlő vagy a szivacs, “árulhatunk” a boltban. Ezeket a játékpénzért cserébe kaphatja meg a gyermek.A boltos játék után próbálkozhatunk a 4-5 éves életkorban az éttermes játékkal is, ahol a gyermeknek az étkezés végén természetesen ki kell fizetnie a számlát. Ehhez használhat különböző színű játékpénzeket, amelynél minden különböző szín más értéket takar. Akár az étlapot is elkészíthetjük úgy, hogy mellé rajzoljuk a színes bankjegyeket, mint az egyes ételek árát, hogy a gyerekek tudják, mivel tud fizetni.

Ebben az életkorban már a megtakarítás fogalmára is taníthatjuk a gyermeket. Például ha szeretne egy bizonyos játékot, akkor egy ennek dedikált befőttesüvegbe gyűjthetjük az árát. A gyerekeknél jól működnek a hasonló, vizuális módszerek. Hogy minél látványosabb legyen, gyűjtsünk aprót, és miután pénzt tettünk az üvegbe, mindig mondjuk el, mennyi került bele, és mennyit szükséges még beletenni, hogy elérjük a célunkat.

Tippek kisiskolásokhoz

Amint a gyerek iskolás lesz, érdemes megbizonyosodni arról, hogy tisztában van alapvető pénzügyi fogalmakkal. Tudja, mi a különbség az egyes pénzérmék között, később gyakorolhatjuk vele a nagyobb pénzek kisebbekre váltását. A pénzért való felelősséget is jó, ha tudja már ilyenkor: például ha elveszít valamennyi pénzt a zsebpénzéből, azt ne pótoljuk, hogy megtanulja, hogy legyen óvatosabb. Tanítsuk meg arra, hogy a különböző dolgok pénzbe kerülnek, a boltban vásárolt joghurttól kezdve a mesecsatorna előfizetésig. Ha kap zsebpénzt a gyermek, érdemes kitűzni egy megtakarítási célt, amelyre legalább ennek egy részét félreteszi.Tanítsuk meg azt is, hogy mást jelent az a kiadás, ami szükséges, és az, amit szeretnénk. Magyarázzuk el, hogy a szükségletek azok a dolgok, amelyek nélkül nem tudunk élni, mint a víz vagy az élelem, a lakhely, de ide tartozik a ruha, és az egyéb létszükségek.Hogy értse a különbséget, abban segíthetjük azzal, ha bevásárláskor elmondjuk, hogy a célunk az, hogy megvegyük a szükséges élelmiszereket. De ha a hipermarketben meglátunk egy szép felsőt, amit megvennénk magunknak, akkor elmondhatjuk, hogy ez tetszik, szívesen megvennénk, de nem létszükség. Ezért előbb az összes szükséges holmit tesszük a bevásárlókosárba, és ha marad rá keret, csak akkor vesszük meg a felsőt is. Amikor a gyermek szeretne valamit, és ő azt mondja, szüksége van rá, javítsuk ki, kérdezzük meg, hogy valóban létszükségről van-e szó szerinte, vagy sokkal inkább egy olyan dologról, amit szeretne magának.

Az “összehasonlító” vásárlás jó módszer lehet arra, hogy megtanítsuk a gyereknek, hogy nézze meg a címkét vásárláskor, hogy ár-érték alapján tudjon választani. A minőséget is érdemes figyelembe venni: vásároljunk egy adott terméktípusból több különböző márkát, majd miután sorban kipróbáltuk ezeket, megbeszélhetjük a gyerekkel, hogy szerinte megéri-e a többletköltség a drágább termékeknél.

Tippek tinédzserekhez

Ahogy a gyermek idősebb lesz, a pénzzel kapcsolatos felelősségtudata is erősebb lehet, és már nagyobb pénzügyi célokat is kitűzhet.A zsebpénz bizony gyorsan el tud fogyni, ha a gyerek költekezik. Segíthetünk neki felállítani egy költségvetést, átbeszélve a szükségleteiket és a vágyaikat, és kitalálhatjuk együtt, mennyit érdemes megtakarítania, és mennyit költsön szabadon. Akár javasolhatjuk azt is, hogy a zsebpénze egy részét tegye megtakarítási számlára, vagy ha úgy szeretné, akár mi oda utaljuk neki, és a többit kapja meg.A pénzügyekkel kapcsolatos beszélgetések is nagyon hasznosak, ezért érdemes arra biztatni a gyereket, hogy tegyen fel kérdéseket, hogy jobban megérthesse a saját pénzügyekhez fűződő viszonyát. Ilyenkor érdemes beszélnünk vele az adó, a hitel, az adósság fogalmáról is, hogy tisztábban lássa, ezek hogy működnek.A középiskolás évek alatt segíthetjük a gyereket abban, hogy megtanulja, hogyan teremtheti elő a saját pénzét. Ösztönözzük arra, hogy vállaljon nyári munkát, hogy ezzel egészítse ki a zsebpénzét, vagy ha éppen úgy dönt, a megtakarítási számlájára is befizetheti, amit megkeresett.A gyermek életkorától függetlenül fontos megmutatni neki, hogy a személyes pénzügyeik jobb megértése nagyon hasznos lesz később is az életük során. Ez azzal kezdődik, hogy pozitív mintát mutatunk, hasonló pénzügyi magatartásra biztatjuk, később pedig megbeszéljük vele az összes pénzügyekkel kapcsolatos kérdését.Felhasznált források: parents.com, familyeducation.com, mother.lysmartmoneymamas.com