Szeptemberben számos színpompás zöldség és gyümölcs szezonális, amelyekből érdemes fogyasztanotok. A Nébih Maradék nélkül Instagram-oldalán megosztott egy hasznos bejegyzést ITT, amiben összegyűjtötték a szeptemberi szezonális finomságokat.
A gyümölcsök között van az alma, a körte, az őszibarack, a szőlő, a szilva, a ringlószilva, a szeder és a füge is. De szeptemberben szezonja van a fekete berkenyének és homoktövisnek is.
A bejegyzésben található szezonális zöldségek közül alább galériába gyűjtöttünk, a bennük található jótékony tápanyagokkal és vitaminokkal.
7 fotó megtekintése
Galéria
Ezek a zöldségek szezonálisak szeptemberben
Az élénk pirosas-ciklámenes színű cékla édes ízű gyökérzöldség, amit a levesektől kezdve a salátákon és zöldségkrémeken, a tésztaételeken át, egészen a süteményekig is felhasználhatunk. Remek antioxidánsforrás, gazdag folsavban (B9-vitamin), és található benne A- és C-vitamin, mangán és kálium is. Ha nem ételnek készítenéd, akár céklalé is lehet belőle, amit önmagában, vagy vízzel és citrommal hígítva limonádéként is lehet fogyasztani. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
Az édesburgonya remek rost- és béta-karotin forrás, és kálium is található benne, emellett A- és C-vitamin is. Ez a narancssárga zöldség nem csak köretnek fogyasztható, sütőtökre emlékeztető ízével krémleves, zöldségcurry is készíthető belőle, de remek vacsora lehet töltve, sőt, sütemény is süthető belőle. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
A karfiol és a brokkoli nagyon jól működnek együtt az ételekben, például zöldséges köretként, levesalapként, vagy rakottasokban. Rostban gazdag zöldségek, a brokkoli és a karfiol is jó C- és K-vitamin forrás, utóbbi jó folsavforrás is. Karakteres ízük miatt érdemes kipróbálni zöldségstakne-k is lesütve, vagy zsemlemorzsába forgatva, sütőben sütve, fokhagymás-zöldfűszeres joghurtos mártogatóssal. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
Rostban és ásványi anyagokban is gazdag ez a szép lila színű zöldség, ami a francia ratatouille alapja, és nagyon finom padlizsánkrém készíthető belőle. A vitaminok közül C- és K-vitamin található benne, és tartalmaz mangánt, folsavat és káliumot is, és magas az antioxidánstartalma. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
Viszonylag alacsonyabb szénhidráttartalom mellett magas rosttartalmú zöldségek a tökfélék, amelyek C-vitaminban gazdagok, emellett tartalmaznak B-vitaminokat, káliumot és magnéziumot is, és A-vitamint, ami a szem egészségének is fontos. A jól ismert főzelék mellett készíts belőle levest, rakottast, vagy akár töltött, sült tököt. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
A sárgarépának valójában többféle színe változata is ismert, köztük citromsárgás, pirosas, sőt, lilás színű is – az ízük miatt érdemes ezeket is kipróbálni. Nyersen és főzve is érdemes fogyasztani – előbbi esetben például hummusszal remek tízórai vagy uzsonna lehet. Nyersen a napi A-vitamin szükségletnek a 73 százaléka megtalálható egy fél bögrényi adagban. Kisebb mértékben, de tartalmaz K- és C-vitamint is, emellett pedig káliumot. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
A sárgarépához hasonlóan a karalábét is fogyaszthatod nyersen és főzve, sütve is. Sütőben készítve a töltött változata nagyon finom, főzve pedig különleges ízt ad a leveseknek és a zöldségraguknak. Nyersen mártogatós mellé vagy salátába is eheted. 150 gramm fedezi a napi C-vitamin szükségletet, és található benne B6-vitamin, folsav, kálium, magnézium és mangán is, és gazdag antioxidánsforrás. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
Kapcsolódó cikkek
Fotó megosztása:
Források: