Család

Káosz a palackvisszaváltásnál: újabb változás várható

Keresik a megoldást a problémára, de nem mindenhol egyszerű átszervezni a szolgáltatást.
2024. Szeptember 15.

A g7 portál szerint több élelmiszerbolt-lánc vezetősége is azt tervezi, hogy ahol szükséges, kiköltöztetik a palackvisszaváltó automatákat az eladóterekből és az üzletek előteréből, mert túlságosan nagy tumultus alakult ki a visszaváltásokkor. Az emberek jellemzően hatalmas zsákokkal állnak sorban, sok helyen az eladótéren kell „keresztülverekedniük” magukat, ami mindenkinek zavaró. Az automaták környékének tisztán tartása sem egyszerű feladat – írja a g7 cikke.

A helyzet pedig még macerásabb, ha valaki csak bent szembesül azzal, hogy az automaták épp nem működnek – ez egyelőre elég sokszor előfordul, főleg a kisebb teljesítményű automatatípussal vannak komolyabb problémák. Ilyenkor az összes palackot hurcolva kell a pénztáron keresztül kilavírozni az üzletből.”

A 400 négyzetméternél nagyobb üzleteknek egyébként nemcsak automatákat működtetni kötelező, hanem meghibásodás esetén kézi visszaváltást is biztosítaniuk kell – hívja fel a figyelmet az oldal. „Valószínű azonban, hogy erről sok vásárló nem is tud, de tapasztalataink szerint a boltok sem nagyon reklámozzák ennek lehetőségét.

Elszálltják az összegyűlt palackokat a biatorbágyi Príma üzletből - Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Elszállítják az összegyűlt palackokat a biatorbágyi Príma üzletből – Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A g7 úgy tudja, hogy az automaták eladótérből való kitelepítését az első hónapok tapasztalatai alapján gyakorlatilag mindenhol szeretnék mihamarabb elkezdeni, de legalábbis vizsgálják ennek lehetőségét. Így nyilatkozott a Spar és a Lidl kommunikációs vezetője is. Ugyanakkor számos szabálynak kell megfelelniük, ezért nem biztos, hogy hamar számíthatunk a változásra.