Kamasz

Egy arany-, két ezüst- és egy bronzérmet nyertek a magyar diákok a Nemzetközi Mesterséges Intelligencia Diákolimpián

Szeptember 8-12. között rendezték meg az első olyan mesterséges intelligenciára fókuszáló diákolimpiát, amelyen nem csapatban, hanem egyéni versenyzésben mérték össze tudásukat a résztvevő diákok.
2024. Szeptember 17.

A négy magyar versenyző négy medált szerzett az első olyan mesterséges intelligenciára fókuszáló diákolimpián, amelyen nem csapatban, hanem egyéni versenyzésben mérték össze tudásukat. Az IAIO-t (International Artificial Intelligence Olympiad) az első alkalommal szeptember 8-12. között rendezték meg a szaúd-arábiai Rijádban – számolt be róla a Neumann János Számítógéptudományi Társaság.

(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

A versenyen országonként négyfős csapatok, összesen huszonöt országból száz versenyző vett részt. A nemzetközi versenyen a diákoknak a mesterséges intelligencia olyan szakterületein mérték össze a tudásukat, mint a számítógépes látás, a robotika, a gépi tanulás, a neurális hálózatok/mély tanulás és a természetes nyelvfeldolgozás.

 

A magyar diákolimpikonok a Neumann Társaság tehetséggondozási programjában készültek fel a versenyre, az ELTE Informatikai Kar együttműködésével.

Az IAIO 2024-en Labancz Benedek, a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium 12-es tanulója, aranyérmet, Christ Miranda Anna, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 12-ese és Szilágyi Balázs, a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium 11-ese, ezüstérmet, és Ungár Vince, a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium 10-ese bronzérmet szerzett.

A csapat vezetője dr. Gulyás László, a Neumann Társaság alelnöke és az ELTE IK Mesterséges Intelligencia Tanszékének docense, csapatvezető-helyettese pedig Takács Tamás, az ELTE doktorandusza volt.