Gyerek

Jövő gyógyítói díjra jelentkezhetnek a 40 év alatti gyermekorvosok

A K&H jövő gyógyítói díj a kiemelkedő fiatal gyermekorvosokat ismeri el – a pályázatra szeptember 30-ig jelentkezhetnek a 40 év alatti gyermekorvosok.
2024. Szeptember 19.

Több mint 600 magyar orvos szerezte meg diplomáját a nyáron, nemrég pedig közel 1300 hallgató kezdte meg tanulmányait az ország négy orvosi egyetemén. Az orvosképzés továbbra is felkapott Magyarországon, tizedik a népszerűségi listán. Az, hogy a jelenlegi hallgatók közül hányan szakosodnak majd gyermekek gyógyítására, azon is múlik, mennyire érzik vonzónak és megbecsültnek a pályát.

A K&H jövő gyógyítói díj ezért azokat a 40 év alatti, gyermekkel foglalkozó szakorvosokat és háziorvosokat ismeri el, akik szívből jövő gondoskodással fordulnak a kicsik felé és nyitottak az innovatív orvosi eljárásokra.

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Világszinten is elismert színvonalon zajlik a magyar orvosképzés, az általános orvosi szak pedig továbbra is vonzó a fiatalok számára: tizedik helyen végzett a legnépszerűbb szakok listáján idén. Most ősszel 1292 hallgató kezdhette meg tanulmányait az ország 4 orvosképző egyetemének – a Semmelweis Egyetem, a Szegedi, a Debreceni, illetve a Pécsi Tudományegyetem – általános orvos szakán.

„Tavasszal közel 2500 diák jelölte meg az orvosit első helyen, tehát még mindig sokan szeretnének gyógyítással foglalkozni. Jó hír ez a magyar egészségügynek, hiszen több orvosi szakterületen nagyon magas az orvosok átlagéletkora, ezért fontos, hogy a hamarosan nyugdíjba menő gyógyítókat fel tudják váltani a fiatalok” – fejti ki Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H Csoport kommunikációs vezetője. „Ilyen például a házi gyermekorvos szakma is, de több, gyermekeket gyógyító szakterületen is szükség lenne a fiatal doktorokra. Ahhoz, hogy a mostani egyetemisták ezeket a szakirányokat válasszák, fontos a szakma presztízsének növelése, a gyermekorvosok megbecsülése. Ezért indítottuk el idén is K&H jövő gyógyítói pályázatunkat, amely-nek célja, hogy elismerjük azokat a gyermekekkel foglalkozó háziorvosokat, szakorvosokat, rezidenseket, akik szívből jövő odafigyeléssel és az innovatív technikákat alkalmazva gyógyítják a kicsiket. A pályázatra szeptember 30-ig jelentkezhetnek a 40 év alatti gyermekorvosok a www.khgyogyvarazs.hu/jovo-gyogyitoi-dij oldalon.”

A szakképzésben részt vevő és a már szakvizsgázott orvosok is jelentkezhetnek

A K&H jövő gyógyítói díjra a 40 év alattiak 3 kategóriában jelentkezhetnek: házi gyermekorvos, gyermeket gyógyítói háziorvos, valamint szakvizsga előtt álló gyermekgyógyítók. Az orvosoknak szeptember 30-a délig van lehetőségük kitölteni a pályázati adatlapot a www.khgyogyvarazs.hu/jovo-gyogyitoi-dij honlapon.

A pályázatokat első körben egy szakértői zsűri bírálja el, majd decemberben a közönség online szavazáson is dönthet arról, hogy ki kapja a K&H jövő gyógyítói díjat. A hagyományos orvosi pályázatokkal szemben a K&H jövő gyógyítói díjnál nem a tudományos munka és a publikációk alapján bírál a zsűri, hanem előtérbe helyezi a gyermek- és családközpontú gyógyítást, illetve az innovatív eljárások iránti nyitottságot. A 6 nyertes fejenként 1,3 millió forintot kap, amelyből 300 000 forintot szakmai továbbképzésre fordíthat.