Család

Nem csak vagyont, tartozást is örökölhetnek a családtagok

Örökölni sok mindent lehet: lakást, nyaralót, autót, ékszereket, céget, pénzt. De vajon az elhunyt esetleges adóssága is az örökösökre száll?
2024. Szeptember 20.

A polgári jog öröklésre vonatkozó szabályai egyértelműek: az elhunyt személy hagyatéka mint egész száll az örökösökre, vagyis az öröklés megnyílásával a teljes hagyatékot vagy annak rá eső részét megszerzi. 

Nem csak vagyont, tartozást is örökölhetnek a családtagok

Azt már kevesebben tudják, hogy az aktív vagyoni elemek mellett az úgynevezett passzív vagyon, azaz a tartozások is az örökhagyó hagyatékát képezik. A Polgári Törvénykönyv vonatkozó rendelkezései alapján a hagyatéki hitelezőkkel szemben a jogerős hagyatékátadó végzésben feltüntetett örökösök egyetemleges adóstársnak minősülnek, függetlenül attól, hogy végintézkedés vagy törvény alapján örökölnek.

Az egyetemleges felelősség azt jelenti, hogy a hagyatéki hitelezők bármelyik örököstől követelhetik az egész tartozás kielégítését.

Abban az esetben, ha valamelyik örökös a hitelezői igényt teljes mértékben kielégíti, valamennyi örökös kötelezettsége megszűnik, a tartozást rendező örökös azonban megtérítési igényt támaszthat az örököstársakkal szemben. 

És ha elfogyott az örökség?

Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőknek. Ha a követelés érvényesítésekor ezek már nincsenek a birtokában, az öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.

Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy ha az örökölt ingatlant eladták vagy a vagyon már felhasználásra került, annak értéke erejéig továbbra is kötelezhető a tartozás rendezésére az örökös.

Ha az örökségből már más hagyatéki hitelezők tartozásai rendezésre kerültek, mely által az örökölt hagyatéki vagyon kimerült, úgy azt dokumentumokkal igazolni szükséges, melyből egyértelműen megállapítható, hogy milyen összeg, mely hitelező felé került megfizetésre, illetve, hogy az valóban az örökhagyó tartozását képezte-e.

Fontos információ továbbá, hogy az adósság hagyatéki tartozásnak minősül akkor is, ha nem szerepel a hagyatékátadó végzésben.

Fotó: Getty Images, Forrás: Via