Baba

Az anya gyors reakciója mentette meg az öthetes kisfiú életét

Sok szülő megérzi, ha valami nincs rendben gyermekével, és az ösztöneire hallgatva hoz meg fontos döntéseket. Felicity Harley, az ismert ausztrál újságíró pontosan ezt tette, amikor észrevette, hogy öthetes kisfia, Hugo, súlyosan megbetegedett.
2024. Szeptember 22.

Felicity Harley még ma is élénken emlékszik arra a napra, amikor a családja élete fenekestül felfordult. Az események húsvétkor kezdődtek, amikor a család együtt pihent. „Az első jel az volt, hogy Hugo hőmérséklete nagyon gyorsan emelkedett” – mesélte Harley a yahoo ausztrál kiadásának. Ahogy a baba láza egyre magasabbra szökött, az édesanya ösztönösen figyelni kezdte. „Valószínűleg egy kicsit megszállott lettem, és tízpercenként mértem, ahogy egyre feljebb, és feljebb ment.”

újszülött baba

Hugo nagyot küzdött (Illusztráció: Getty Images)

Az édesanya aggodalma nem volt alaptalan. Egy óra alatt Hugo hőmérséklete elérte a 40 °C-ot, és Felicity tudta, hogy valami nagyon nincs rendben. Döntött: kórházba mennek. „Még mindig élénken emlékszem arra, hogy elvittem a beteg babámat a kórházba, és nem tudtam, hogy életben marad-e” – emlékezett vissza Harley.

Az első 48 óra: a bizonytalanság időszaka

A kórházba érkezésük után az orvosok azonnal elkezdték vizsgálni Hugót. A család ekkor még nem tudta, hogy pontosan mi is okozza a gyermek állapotát. Az orvosok minden lehetséges tesztet elvégeztek, és antibiotikumos kezelést kezdtek, hogy minél előbb megfékezzék a betegséget. A következő 48 óra ijesztő és bizonytalan volt. „Ez még a Covid előtt történt, és az orvosok hermetikusan zárt ruhában érkeztek” – emlékezett vissza Felicity.

Végül kiderült, hogy Hugo meningococcus B fertőzésben szenved – egy ritka, de életveszélyes bakteriális betegség, amely gyorsan súlyos szövődményekhez vezethet. Felicity és férje, Tom Harley ekkor már teljesen kimerültek az aggodalomtól. „48 órán keresztül csak tartottam őt a karomban, és aludtam vele” – mondta Harley.

A gyógyulás útja

Hugo állapota lassan javulni kezdett. „Azt hiszem, ez a negyedik napon történt, amikor elkezdett színesebbé válni az arca” – mesélte Felicity, aki még mindig nem tudja elfelejteni azt a pillanatot, amikor kisfiára nézett a kórházban. A szülők és az orvosok közös erőfeszítéseinek köszönhetően Hugo teljesen felépült, és egy hét után elhagyhatta a kórházat. Ma már egy egészséges, kilencéves kisfiú, aki imád sportolni és játszani.

Az édesanya szerint Hugo életét az mentette meg, hogy időben cselekedtek. „Az orvos azt mondta, hogy azért van ma velünk, mert olyan gyorsan cselekedtünk és olyan gyorsan kezeltük” – mondta Felicity megkönnyebbülten. Az édesanya számára egyértelmű, hogy a gyors reakciója és a férje támogatása nélkül a történet másképp végződhetett volna.

Figyelemfelhívás és a meningococcus B veszélye

A történet nem csupán Hugo életének megmentéséről szól, hanem egy figyelmeztetés is minden szülő számára a meningococcus betegség veszélyeire. Bár a fertőzés ritka, nagyon súlyos következményekkel járhat, ha nem kezelik időben. A meningococcus B fertőzés gyors lefolyású és súlyos szövődményekhez vezethet, mint például agykárosodás, süketség, végtagvesztés vagy idegrendszeri problémák.

Az elmúlt időszakban Ausztráliában több meningococcus járvány tört ki, különösen a téli és kora tavaszi időszakban. Idén eddig 95 meningococcus-esetet regisztráltak az országban. A legveszélyeztetettebb csoportok közé tartoznak a két év alatti gyermekek és a serdülők.

Hogyan előzhető meg a meningococcus?

A betegség megelőzésének legfontosabb eszköze a védőoltás. Azonban nem minden szülő van tisztában azzal, hogy több törzse is létezik ennek a baktériumnak. Ausztráliában a B, W és Y törzsek a leggyakoribbak. Felicity Harley most azon dolgozik, hogy minél több szülőhöz eljusson ez az információ, és arra ösztönözze őket, hogy beszéljenek az orvosukkal a megfelelő védőoltásokról.

„Az embereknek ismerniük kell az összes törzset, hogy amikor orvoshoz fordulnak, megfelelő védelmet kaphassanak” – mondta Dr. Sam Hay, a Yahoo News Australia-nak.