Család

Erről nem „illik” beszélni: csalódás a baba neme miatt

A közösségi média gyakran azt a látszatot kelti, hogy minden szülő el van ragadtatva a születendő gyermeke nemétől, ám ez egyáltalán nem igaz!
2024. Szeptember 22.

Na, de hogy venné ki magát, ha csalódottan közölné egy pár, milyen nemű lesz a gyermeke és azt mondaná, hogy “Hát, fiú. Lányt szerettünk volna”. Társadalmi tabu erről beszélni, hiszen csak az számít, hogy a baba egészséges legyen – vagy legalábbis ezt szokás mondani. A baba nemének kérdése még inkább tabu, amikor az első baba érkezik a családba: az emberek valamivel megengedőbbek, ha mondjuk három lány után ki merik mondani a szülők, hogy negyedikre azért jó lett volna egy fiú.

Erről nem „illik” beszélni: csalódás a baba neme miatt

Ma már a terhesség korai szakaszában meg lehet állapítani a baba nemét, sokak nagy örömére. Ma már kissé furcsán néznek azokra a szülőkre, akik köszönik, de majd a baba megszületése után szeretnék tudni, hogy lány vagy fiú. Mindkét elképzelés mögött valid okok állnak, felsorolni sem szeretnénk őket, hiszen elég kézenfekvőek.

Ugyanakkor meg kell jegyezni azt is, hogy ha csalódást kelt a baba neme, az szomorúságot,csalódást is okozhat a kismamának (és/vagy a kispapának).

Pedig teljesen természetes, hogy már bőven azelőtt, hogy gyereket várnánk, elképzeljük valamilyennek a kicsit, beleértve a nemét is. Ha ez mégsem jön össze, teljesen érthető a rossz érzés, a lehangoltság!

A személyes preferenciák mellett kulturális tényezők is szerepet játszhatnak abban, hogy hogyan viszonyolunk a születendő baba neméhez. És természetesen ott vannak a közvetlen környezetben élők, akik nyomást gyakorolhatnak, kimondva vagy kimondatlanul elvárva valamilyen nemű babát.

Fontos, hogyha bárki csalódást érez a babája neme miatt, akkor ne szégyenkezzen, inkább próbálja felfedni az okokat és találni valakit, akivel őszintén, ítélkezésmentesen beszélget erről.

Aggodalomra semmi ok!

Azt se felejtsük el, hogy ma már jól tudjuk, hogy a biológiai nem számos dolgot egyáltalán nem határoz meg. Nem határozza meg például az érdeklődést, sem a temperamentumot. Simán lehet, hogy egy kislányt sokkal jobban érdeklik a kisautók, mint a plüsscicák, és később imád majd gördeszkázni, egy kisfiú pedig simán lehet, hogy utálja a focit és úgy általában az összes sportot, de imád például főzni.

Fotó: Getty Images, Forrás: Via