Baba

6 meglepő dolog, ami meghatározza, milyen lesz a kisbabád

Mitől függ, hogy milyen lesz a baba neme? És a szeme színe? Vajon az anyukán vagy inkább az apukán múlnak mindezek?
2022. Február 10.
Van, ami az anyukán, van ami az apukán múlik (Fotó: Getty Images)

Hiába egyre kifinomultabbak azok az ultrahang készülékek, amikkel a várandós anyukákat vizsgálják, nem kaphatunk teljesen pontos képet arról, milyen is lesz a baba, aki a pocakban növekszik. Nem csoda, hogy a leendő szülők sokat fantáziálnak arról, vajon kire hasonlít majd a kicsi, és reménykednek, hogy bizonyos dolgot örököl a felmenőitől – és persze olyan lista is készülhet, hogy mit ne hozzon magával a születendő gyermek… Összeszedtünk néhány érdekességet, mire lehet számítani a nagy találkozás, azaz a születés előtt!

Mint tudjuk, génjeink szinte végeláthatatlan kombinációban kapcsolódhatnak egymáshoz, az pedig, hogy egy-egy kisbabánál melyik variáció lesz a befutó, már a fogantatás pillanatában eldől. Van, amiről már a várandósság alatt tudomást szerezhetnek a szülők – például a neméről -, míg más jellemzők kibontakozására éveket kell várni, de ez pont ettől ilyen izgalmas!

Fiú lesz vagy lány?

Mivel a nők csak X kromoszómát hordoznak, az apukán múlik, hogy milyen lesz a baba neme. Ő ugyanis X és Y kromoszómával is rendelkezik, így rajta áll – vagy bukik -, hogy az anyukától hozott X kromoszóma mellé egy másik X vagy Y kromoszóma társul-e. Bár a köztudatban sok módszer terjedt el azzal kapcsolatban, hogyan “trükközhetnek” a leendő szülők a baba nemével, a titok mindenképp a génekben rejlik!

Milyen színű lesz a szeme?

Nem kell teljesen biztosra venni, egy egyszerű számítással azonban már a kicsi születése előtt lehet következtetni arra, hogy milyen színű lesz a szeme, amikor nagyobbra nő – születéskor ugyanis minden baba szeme világos árnyalatú, ami az első 6 hónapban jelentősen változhat. Ha mindkét szülőnek világos színű a szeme, akkor minden bizonnyal a kicsinek is az lesz és ugyanez elmondható a sötétebb szemszínről is. Fontos tudni azonban, hogy a nagyszülők szemszíne is döntő lehet, ezért fordulhat elő, hogy két barna szemű szülőnek világos szemű gyermeke születik. Dominánsabbnak természetesen a sötét szemszín tekinthető, de nem zárható ki teljes bizonyossággal, hogy nem örökölhet kék, zöld vagy szürke szemet az új családtag.

Milyen lesz a haja?

Hasonlóan a szemszínhez, a hajról is tudni kell, hogy bizonyos jellemzők erőteljesebben érvényesülhetnek. Ilyen például a hullámos-göndör haj, ami nagyobb eséllyel érvényesül az egyenes hajnál. A hajszín tekintetében itt is dominánsabbak a sötét árnyalatok.

Mennyire lesz magas?

A testmagasság és a testalkat már egy olyan tényező, ami nem csak a géneken múlik. Persze itt is igaz, hogy ritkán születik két alacsony növésű szülőnek extrán magas gyermeke, az azonban megeshet, hogy az utód “túlnő” a szülein. Igaz az is, hogy az anya táplálkozása hatással van a magzat csontozatának fejlődésére, ezért a babavárás alatt fogyasztott ételekkel erre valamelyest lehet ráhatása az anyukának.

Milyen lesz a személyisége?

Ez a kérdés legalább annyira foglalkoztatja a szülőket, mint a külső jegyek. Sok olyan adottság lehet családon belül, amit klassz lenne, ha örökölne a baba, de adódnak olyanok is, amiket viszont szívesen elkerülnének a szülők. Jó hír, hogy ezen a téren a gének szerepe sokkal kevésbé jelentős, mint a megjelenés tekintetében, sokkal többet nyom a latban a nevelés és a környezetből érkező hatások. 

Egészséges lesz?

Úgy gondoljuk, hogy ez a legfontosabb kérdés mind közül. Egyszerre örömteli és sajnálatos tény, hogy a gyerekek egészségi állapota túlnyomó részt a géneken múlik. Sok betegség kialakulásában komoly szerepet játszik a genetika, ezért is kiemelten fontos a családban előforduló örökletes problémák fennállásakor a genetikai tanácsadás, a mélyrehatóbb vizsgálatok és a rendszer kontroll.