Baba

Ettől függ, hogy kire hasonlít a gyerek

Minden szülőben felmerül, hogy rá miben hasonlít a gyermeke? Pedig a nagyszülőknek is van részük a külsőben!
2021. November 16.

Amikor egy baba megszületik, a szülők azonnal elkezdik találgatni, kire hasonlít jobban. Valójában mindannyian büszkék vagyunk arra, hogyha megtaláljuk saját jellemzőinket a gyerekben.

Jó, ha tudod, hogy a hasonlóságokat a genetikai öröklődés, vagy inkább a genetikai jellemzők nemzedékről nemzedékre való átadása határozza meg. Minden gén (a genom örökletes egysége), amire emlékszünk, egy vagy több örökletes üzenetet hordoz (szem- és hajszín, vércsoport, orrforma, szájforma, fül alakja stb.).

Bár a gyermek fele részben az anyai és az apai géneket örökli, ez nem jelenti azt, hogy a kettő tökéletes keveréke lesz. A pici testi adottságai tulajdonképpen az őt megelőző generációkból is származhatnak. E tekintetben nem szabad elfelejteni, hogy a szülők olyan genetikai örökség hordozói, amely nem feltétlenül anatómiailag fejeződik ki, de mindenképpen átadható gyermekeiknek: gondoljunk például egy kicsire, aki a nagypapa kék szemét örökli.

A fizikai jellemzők mellett a karakter is öröklődik. Ez utóbbi esetben azonban számtalan környezeti hatás határozza meg a gyermek személyiségének, temperamentumának, létmódjának főbb jellemzőit. Gondoljunk például a kapott oktatásra, a társadalmi osztályra, amelyhez tartoznak, arra, hogy milyen iskolába jártak stb. De itt még nincs vége: a gyermek a szülőktől örökli a járás- és gesztikulálás módját, a művészi tehetségét (írás-, ének-, rajzolástudás stb.). Tudtad, hogy a matematikai képességek is öröklődnek? Azok a szülők, akik kiemelkedő matematikai tehetséggel rendelkeznek, jó eséllyel olyan gyerekeknek adnak életet, akik szintén nagyon jó lesznek matekból.