Baba

Ezt örökli és tanulja el a gyerek az apjától

A szakértők gyakran foglalkoznak azzal, mi az, amit genetikailag az anyától kap a gyerek. De vajon mik azok a tulajdonságok, amiket az apáknak köszönhetünk, vagy mi az, amit apától tanulunk.
2017. Október 23.

Apától is sok dolgot örököl és tanul a gyerek

A neme

Nagyon régen tartotta magát az a nézet, hogy a baba neme az édesanyán múlik, de később bebizonyították, hogy bizony az apa génjeink múlik, kisfiú vagy kislány születik-e. Azt tudjuk, hogy az apa hímivarsejtje X és Y kromoszómát is hordoz, így az anyától kapott kromoszómát az X-szel kombinálva lány, míg az Y-nal kombinálva fiú lesz a gyermek neme.

Az Y kapcsolat és a pszichológiai problémák

Ha egy párnak fia születik, akkor az apa és a gyermeke között beszélhetünk az Y-kapcsolatról, amely hatására olyat is örökölhet a kisfiú, amit egy lánygyermeknek nem tudna átadni az apa. Többek között az Y-kapcsolat felelős az egyes pszichológiai problémák tovább örökítéséért is: ilyen lehet például a bipoláris zavar, vagy akár a depresszió súlyosabb formája – írja a Babygaga.

Szemszín és haj

Az általános nézet szerint a sötétebb szemszín a dominánsabb, ám a szemünk színének kialakulásánál mégis az a meghatározóbb, hogy az édesapánké milyen színű. Így ha az anya szeme barna, de az apáé kék vagy zöld, mégis nagyobb az esély arra, hogy az apáét örökli majd a gyerek is. Ugyanez igaz a hajszínre és a haj szerkezetére is, itt is az a meghatározóbb, hogy édesapánk haja milyen – a sötétebb fürtöket, a vastagabb vagy vékonyabb szálakat és a kopaszodásra való hajlamot ugyanúgy örökölhetjük tőle.

Az ajkak formája

Hogy milyen formája lesz az ajkainknak, elsősorban az apai gének határozzák meg. Az férfiaknak ugyanis gyakrabban szélesebb, vastagabb az ajkuk, mint a nőknek, és általában az öröklésnél az ezekért felelős gének sokkal dominánsabbak, mint a vékony ajkakért felelősek.

Gödröcskék az arcon és az állon

Valójában tudományos szempontból a gödröcskék az arcdeformitás egyes típusába tartoznak, ám sokak szerint nagyon bájosak ezek a jegyek. Az orca mindkét oldalán található gödröcskét, akárcsak az állon található apró vágatot az édesapánktól örökölhetjük, ha ő is rendelkezik ilyennel.

Megvastagodott végű hüvelykujj és lefelé hajló lábujj

Ha a hüvelykujj utolsó perce rövidebb az átlagnál, és szélesebb is, megvastagodott végű, vagy buzogányos hüvelykujjnak nevezzük. Ez a lakosság mindössze 0,04 százalékánál fordul elő, és semmiféle egészségi problémával nem jár együtt, néhányan csupán kevésbé esztétikusnak gondolják. Ha az apa hüvelykujja ilyen, akkor azt nagy valószínűséggel gyermekeinek is tovább örökíti majd. Ha az emberek azon csoportjába tartozik a gyermek, akinek nem egyenesek a lábujjai, hanem enyhén lefelé görbülnek, ezt a tulajdonságot is az apjától örökölte.

Étkezési szokások

Nemrég végzett kutatásokból kiderült, hogy a gyerekek étkezése abban a tekintetben, hogy hányszor esznek egy nap folyamán, az édesapjuk szokásaira hasonlít. A napi étkezéseink száma mellett azt is apánktól tanuljuk, hogy mely ételeket szeretjük, és melyeket tartjuk gusztustalannak, ezért nem vagyunk hajlandóak megenni őket.

Stressz

Ha az apa stresszes, idegeskedő típus, aki így reagál az őt érő frusztrációkra, akkor ezt a tulajdonságát jó eséllyel örökíti tovább a gyermekének is. Ha a kisebb, 2-3 éves gyerekek azt látják, hogy édesapjuk előttük is idegeskedik a problémákon, akkor még nagyobb a valószínűsége, hogy ők maguk is stresszesebbek lesznek.

Technikai hozzáértés

A mostani 2-4 éves gyerekek már szinte profibb szinten tudják használni a számítógépeket, tableteket, okos eszközöket, mint a saját szüleik. Azért, hogy mennyire értünk a különböző technikai eszközökhöz, illetve mennyire rajongunk a technikáért szintén az édesapánk génjei a felelősek. Sőt, ha az apának van olyan szokása is, hogy otthonról is gyakran nézi a munkahelyi leveleit, akkor a gyerekek is nagyobb valószínűséggel viszik majd haza a munkájukat a későbbiekben.

A sportszeretet

Ha a gyerek olyan közegben nő fel, ahol a rendszeres sport a család életének része, akkor ezt jó eséllyel ő is magával viszi a felnőtt életébe. Azok a gyerekek, akik rendszeresen sportolnak együtt az édesapjukkal, később is többet fognak sportolni, mint azok a társaik, akik életéből ez kimaradt.

Mások tisztelete

Nem teljesen a génjeink felelnek azért, hogy képesek vagyunk-e tisztelni a többi embert, de nagyon meghatározó, hogy a családunkban mi a norma ezt illetően. Ha a gyerekek azt tapasztalják, hogy az édesapjuk tisztelettel áll hozzájuk, és az édesanyjukhoz is, akkor nagy eséllyel belőlük is tisztelettudó, törődő felnőtt válik majd.

Forrás: babygaga.com

Kapcsolódó anyagok: