Baba

Miért és mikor változik meg a gyerek szemszíne?

Hallottál már olyanról, hogy egy kékszemű babának később barna lesz a szeme? És tudod, mi ennek az oka?
2016. Szeptember 27.
Miért és mikor változik meg a gyerek szemszíne?

Rengeteg szülőt foglalkoztatnak az olyan kérdések, hogy mikor fog a baba ülni, mászni, vagy sétálni. De emellett nem kevesen vannak azok, akiket érdekel, milyen színű is lesz a kicsi szeme. Vajon kék lesz, mint az apjáé? Vagy barna, mint az anyjáé? Miért sötétebb a gyermek szeme színe, mint a testvéreié? És miért is változik meg egyáltalán a szemszín?

Az újszülött csecsemőknek, különösen a világos bőrűeknek jellemzően világos színű a szemük is, mert kevés bennük a melanin. A melanin olyan pigment, amely meghatározza, a bőr-, szem- és hajszínt is. Az pedig, hogy egy babának mennyi melanin lesz a szervezetében, pustán genetika kérdése.

Ráadásul az sem ritka, hogy a baba kék színű szemmel születik, de aztán megszületés után a fény stimulálja a melanin szintjét, így a szem sötétedni kezd, vagy időről időre változni. A parents.com cikke szerint fontos azt is tudni, hogy nem a pigment színe okozza ezt a változást. Nincsenek kék, szürke, zöld vagy mogyoróbarna pigmentek a szemben. Az egyetlen, ami van, az a barna, aminek a mennyisége határozza meg, hogy világos szemű lesz-e valaki vagy sötét.

Persze lehet következtetni, hogy milyen színű lesz véglegesen a baba szeme. Két barna szemű szülőnek jellemzően barna szemű gyermeke lesz, de ez sem olyan alapigazság, amire ne találnánk bőven kivételt. A szem színének kialakulásáért több gén is felelős, így végül a barna szemű szülőknek akár kék szemű gyermekük is lehet. Az sem ritka, hogy a baba valamelyik nagyszülő szemszínét örökli.

Így tehát nincsen biztos, 100 százalékos kalkulátor, amely tévedés nélkül megmondaná előre a gyermekünk szemének a színét. Befolyásolni sem tudjuk ezt, sem táplálkozással, sem azzal, hogy mennyi napsütést kap a gyermek, semmi sem számít, hiszen mindezt a genetika szabályozza.

A legnagyobb változás a baba szemszínében 6-9 hónapos kor körül figyelhető meg. Az sem ritka, hogy hetekre, vagy hónapokra sötétebbé válik a gyermek szemszíne. De az is megeshet, hogy annyira lassan, fokozatosan következik be a változás, hogy észre sem vesszük, csak egyik reggel arra eszmélünk, hogy más színe van a gyermekünk szemének, mint tegnap. A végleges szemszín körülbelül a 12. hónap körülre alakul ki. Bár azt hozzá kell tenni, hogy még ez sem kőbe vésett igazság, vannak gyerekek, akiknek akár hatéves korukig is megváltozhat a szemük színe.

Kapcsolódó cikkeink genetika témában:

Mit öröklünk az édesanyánktól?

Nevelés vagy genetika?

A génekben van a rosszcsontság?