Baba

Ha a nagyszülő vigyáz az unokára, tovább él

Úgy tűnik, érdemes kivenni a részt az unokák körüli teendőkből: tovább élnek ugyanis azok a nagyszülők, akik sokat vigyáznak a kicsikre.
2017. Január 10.

Ha a nagyszülő vigyáz az unokára, tovább él

A szakemberek 500 hetvenévesnél idősebb berlini nyugdíjast vizsgáltak. Kiderült, hogy a teljes körű gyámság hátrányos az idősek egészségére, a gyakori gyerekfelügyelet viszont kimondottan jó hatással van rájuk.

Az Evolution and Human Behavior című szaklapban publikált anyag szerint ha az idősek hasznosnak érzik magukat, további értelmet kap életük, fizikai állapotuk is jobb lesz. A kisgyerekkel való foglalkozás ezzel egyidejűleg aktívabbá, frissebbé is teszi őket.

A svájci Baseli Egyetem munkatársai rámutattak arra is, hogy azok a hetven éven felüliek, akik vigyáznak a rokongyerekekre, illetve idegen gyerekek felügyeletét is vállalják, a kutatás vége után hét évvel még életben vannak. Ezzel szemben a gyerekmentes övezetben öregedők átlagosan négy évet éltek még.

“Ha a nagyszülőnek egyáltalán nincs kapcsolata az unokával, az mindenképpen negatívan hat az egészségére a jelek szerint. Ugyanígy a teljesen rá háruló gyereknevelés sincs rá jótékony hatással” – fogalmaz a kutatást vezető Sonja Hilbrand, a Baseli Egyetem munkatársa.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress