Gyerek

A matematikai képességek öröklődnek

Azok a szülők, akik kiemelkedő matematikai tehetséggel rendelkeznek, jó eséllyel olyan gyerekeknek adnak életet, akik szintén nagyon jó lesznek matekból.
2016. Szeptember 07.

Végre itt a bizonyíték, hogy a matematikai tehetség öröklődik, ahogyan a hozzáállás is.

„Az eredményeink azt mutatják, hogy létezik egyfajta intuíció a számok világában, amely generációról generációra öröklődik. Más néven a szülő matematikai képességei, illetve a mindehhez való hozzáállásuk hatnak a gyerek képességeire is. Ez segíthet abban, ahogy a tanárok a tananyag átadásához állnak” – fogalmaz a kutatást vezető Melissa E. Libertus.

A szakemberek az intergenerációs transzmisszió jelenségét külön alaposan vizsgálták: ez az, amikor tudatosan vagy tudattalanul lemásoljuk szüleink attitűdjét, és ez erősen hat ránk a későbbiekben is.

A kutatók megállapították, hogy a gyerekek matematikai teszteken elért eredményei elég precízen megjósolhatók a szülőkön végzett hasonló tesztelés eredményei alapján. Különösen a számokkal kapcsolatos intuíció egyezik szülő és gyerek között: vagyis amikor tudjuk, hogy tíz alma kevesebb, mint tizenöt alma anélkül, hogy megszámolnánk őket.

Libertus abban bízik, hogy idővel lehetőség nyílik arra, hogy a konkrét genetikai tényezők, amelyek ezeket a képességeket alakítják is precízen feltérképezhetők legyenek.

Forrás: Medipress