Baba

Barna szemű szülőknek lehet kék szemű gyerekük?

A leendő szülők gyakran találgatják, hogyan fog kinézni a gyerekük, milyen lesz a szemük színe vagy az orruk formája. De melyik szülőtől mit örökölhet a gyerek?
2022. Október 06.
Fiatal pár játszik a babával a kanapén

„Ha megvizsgálnánk a magzat teljes DNS-ét, akkor sem tudnánk mindent előre látni ” – mondta Dr. Barry Starr, genetikus a parents.com-nak. “Annyi minden ismeretlen még a génekkel kapcsolatban”.

A tudósok azért rendelkeznek némi ismerettel arról, hogy miért pont úgy nézünk ki, ahogy, mi határozza meg a szemünk vagy hajunk színét.

Milyen színű lesz a baba haja?

Több olyan génpárt öröklünk, amelyek szerepet játszanak a hajszín meghatározásában. Egy ember hajszínét befolyásolja mindkét szülő, összes génpárja, mondta Michael Begleiter, genetikai tanácsadó.

A tudósok azonban még nem határozták meg, hogy végül is pontosan hány gén dönti el valakinek a hajszínét. Ha két barna szülőnek szőke lesz a gyereke, az azt jelenti, hogy mindkét szülő recesszív szőke géneket hordoz a domináns barna gének között, de csak a világos színű génjeik öröklődtek tovább.

A hajszínt (valamint a szemszínt és a bőrszínt) meghatározó gének szabályozzák az ember melanocitáit, vagyis színt termelő sejtjeit is. Azt, hogy egy csecsemő hajszíne hova fog esni a feketétől a barnáig vagy a vöröstől a szőkéig terjedő spektrumon, az határozhatja meg, hogy hány melanocitája van, mennyit termelnek az egyes árnyalatokból, és hogy ezek milyen pigmentet állítanak elő. Minél több színt termelő sejtje van egy gyermeknek, és minél több eumelanint termelnek ezek a sejtek, annál sötétebb lesz a haja. Ha viszonylag kevés, főként eumelanint termelő melanocitájuk van, akkor világosbarna vagy szőke hajra számíthatunk. Ha minél több feomelanint termelnek a sejtjei, annál vörösebb lesz a haja.

Természetesen a hajszín az idő múlásával változhat és változni is szokott, különösen pubertáskorban, amikor a hormonok olyan géneket aktiválhatnak, amelyek miatt a haj sötétedni vagy göndörödni kezd.

Milyen lesz a baba szeme?

Néhány csecsemő kékes-szürke szemmel születik, de változhat. Valójában, hacsak a baba szemei nem nagyon sötétek születéskor, jellemzően változni fognak. És hat hónapig is eltarthat, mire a csecsemő szemszíne stabilizálódik. „A szivárványhártya színt termelő sejtjeinek fényhatásra van szükségük ahhoz, hogy aktiválódjanak” – mondja Dr. Starr.

Legalább két gén befolyásolja a kialakuló szemárnyalatot, és mindegyiknek két allélja lehet: az egyiknek barna és kék változata van, a másiknak pedig zöld és kék változata. A csecsemő szemszíne attól függ, hogy az allélok milyen kombinációját örökli mindkét szülőtől.

Ha az egyik szülőnek sötét szeme van, a másiknak pedig világos, a baba valószínűleg sötét szemű lesz. Ez azért van, mert a barna allél domináns, tehát ha a baba ezt kapja, barna szemei lesznek. Mégis, két barna szemű szülőnek is lehet világos szemszínű gyermeket, ha mindketten recesszív kék gént hordoznak.

Mekkora lesz a baba?

Nehéz megmondani, hogy milyen méretű lesz egy baba, mivel az újszülött méretei nem feltétlenül jelzik előre a jövőbeli magasságát és súlyát. A genetikán túl számos tényező befolyásolhatja a születéskori méretet, beleértve a kismama étrendjét és egészségi állapotát, például a terhességi cukorbetegséget, mondta a lapnak Dr. W. Gregory Feero, Ph.D., háziorvos.

Több mint 100 gén kódolja a magasságot, és függetlenül a baba kezdeti hosszától, valószínűleg a genetikailag hajlamos termetére fog nőni. Kivételt képeznek a rosszul táplálkozó és kevés testmozgást végző gyerekek, mivel ők a genetikai adottságaik ellenére általában alacsonyabbak lesznek. Ha nyomon követjük a gyermek növekedési görbéjét és azt találjuk, hogy folyamatosan az 50 percentilis értéknél van, akkor felnőttként is valószínűleg közel lesz az átlagos magassághoz, súlyhoz.

Kire fog hasonlítani a gyerek?

Van úgy, hogy a gyerek végül pontosan úgy néz ki, mint az egyik szülő, néha tökéletes mixek és van úgy is, hogy senkire nem hasonlítanak.

A gyerekek a DNS-ük 50%-án osztoznak a szüleikkel, így rengeteg variációs lehetőség van. Ha a testvérek végül hasonlóan néznek ki, akkor az örökölt gének keveréke hasonló volt. De az is előfordulhat, hogy minden gyermek más-más tulajdonságokra vonatkozó utasításokat kap: az elsőszülött gyermek az egyik szülő ajkait örökölheti, míg a legkisebb gyermek a másik szülőtől kaphatja az ajkait.

Valójában az ember csontozata csak a 20-as éveiben áll be, nagyon sok gén játszik benne szerepet, többek között a növekedés, a csontfejlődés és a zsírlerakódás génjei. Addig is a szülők csak dőljenek hátra és élvezzék a lassú feltárulást.

Kép: Getty Images

Forrás: parents.com