Trend

Így tüntetheted el a sminkfoltokat a ruhákból

Alapozó, rúzs vagy szempillaspirál kenődött a ruhádra? A következő tippek segíthetnek a foltok eltűntetésében.
2024. Szeptember 28.

A különböző összetételű sminkeket más módon kell kitisztítani a ruhákból. A Reader’s Digest szakértők segítségével adott tippeket a folyékony és por állagú alapozó, a rúzs és a szempillaspirál okozta foltok eltávolításához.

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Folyékony alapozó

A folyékony alapozó okozta makacs folthoz szükség lesz egy papírtörlőre vagy tiszta rongyra, vízre, ecetre, mosogatószerre és folyékony mosószerre.

Először távolítsd el a felesleges sminket a papírtörlővel vagy a tiszta ronggyal – itasd fel, amennyit tudsz, de ne dörzsöld. Ezután öblítsd le meleg vízzel, hogy az felhígítsa a foltot. Készíts egy keveréket ecetből és mosogatószerből, fele-fele arányban, majd hagyd állni a folton 10-15 percet, ami segít az olajos bázisú alapozót oldani. De mosószerrel is előkezelheted. Végül mosd ki a ruhát mosógéppel, a szokott mennyiségű mosószerrel – más ruhákkal együtt el lehet indítani a mosást. Ha a folt megmaradt, szárítás előtt ismételd meg az ecetes-mosogatószeres előkezelést és a mosást.

Ez a módszer pamut és műszálas ruháknál a legjobb, selymet és gyapjút nem javasolt így tisztítani.

Por állagú alapozó/púder

A poralapozó vagy púder okozta folthoz szükség lesz egy papírtörlőre vagy tiszta rongyra, vízre, ecetre, mosogatószerre, folyékony mosószerre és egy puha sörtéjű fogkefére.

Első lépésként próbáld kirázni-lesepregetni a ruhából a felesleges port, nagyon óvatosan, ügyelve arra, hogy ne nyomd bele jobban a szövetszálakba. A portál szerint, ha van hideg levegős funkció a hajszárítón, azzal is meg lehet próbálni lefújni a port.

 

Ezután fordítsd ki a ruhát, majd folyass át a folton belülről kifelé melegvizet. Ha a felesleg kijött, kezeld elő hasonlósan a foltot, mint a folyékony alapozónál, a mosogatószer-ecet keverékkel vagy a folyékony mosószerrel. Egy puha fogkefével óvatosan dolgozd bele a foltba és hagyd állni 20 percig, majd így tedd be a mosógépbe más ruhákkal együtt, a szokott mosási programra. Ha megmaradt a folt, ismételd meg az előkezelést és a mosást.

Rúzs

A rúzs okozta folt eltávolításának kulcsa, hogy a lehető leghamarabb próbáld meg kitisztítani. Ehhez szükség lesz egy papírtörlőre vagy tiszta rongyra, vízre, mosogatószerre, folyékony mosószerre, kanálra és egy puha fogkefére.

Ha nagyon vastag vagy erős a rúzsfolt, tedd a ruhát 20 percre a fagyasztóba, majd óvatosan kapirgáld le a foltról a felesleges rúzst egy kanállal. A következő lépésként – világosabb foltok esetén kezdd ezzel – egy papírtörlővel vagy egy tiszta ronggyal próbáld meg felitatni a felesleget úgy, hogy óvatosan, nem túl erősen rányomsz. Ha a folt látszik a ruha belső oldalán, tegyél belülre alá egy papírtörlőt, mielőtt óvatosan rányomsz.

Ezt követően egy nedves tiszta rongyra tegyél mosogatószert, majd óvatosan töröld át vele a rúzsfoltot – ez segíthet oldani az olajos foltot. Minden áttörlésnél a rongy egy tiszta részét használd, hogy ne kenj vissza a rúzsból. Ha a ruha belső felére is átütött a folt, kenj oda is mosogatószert. Öblítsd át meleg vízzel a foltot, majd öblítsd ki belőle a mosogatószert.

Ezután kezeld elő a foltot folyékony mosószerrel. Önts annyi mosószert a ruhára, hogy ellepje a foltot, és óvatosan dolgozza bele egy puha sörtéjű fogkefével, amíg a folt el nem kezd feljönni. Hagyd állni 20 percig, majd így tedd be a mosógépbe és mosd ki a szokott módon. Ha szükséges, ismételd meg a folyamatot a mosogatószeres tisztítástól kezdve.

Szempillaspirál

A szempillaspirál hagyta folthoz használj folyékony mosószert, sminklemosót, puha fogkefét és vizet. Kezeld elő a foltot folyékony mosószerrel – enzimes vagy felületaktív anyagot tartalmazót javasolnak –, amit önts a foltra, majd egy puha sörtéjű fogkefével finoman dolgozd bele. Hagyd hatni 20 percig. Vízálló szempillaspirál esetén először olajmentes sminklemosóval is próbálkozhatsz.

Öblítsd le jó meleg vízzel a foltos területet, majd tedd a ruhát a mosógépbe. Ha nem jött ki a folt, ismételd meg a folyamatot.

(Forrás: rd.com)